Gepubliceerd: 20 mei 2020
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35470-XIV-4.html
ID: 35470-XIV-4

Ontvangen 20 mei 2020

Nr. 4 MEMORIE VAN TOELICHTING

Vergaderjaar 2019–2020

A ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 tot en met 3

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 afzonderlijk bij wet vastgesteld en ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2019 wijzigingen aan te brengen in:

  • 1. de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

  • 2. de begrotingsstaat inzake het agentschap van dit ministerie;

  • 3. de begrotingsstaat van het Diergezondheidsfonds (F).

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,C.J. Schouten

B ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING BIJ DE BEGROTINGSARTIKELEN (SLOTVERSCHILLEN)

1 Leeswijzer

De beleidsmatige mutaties en technische mutaties groter of gelijk aan de ondergrenzen in onderstaande staffel worden op het niveau van de financiële instrumenten (en eventueel artikelonderdeel) toegelicht.

Omvang begrotingsartikel (stand ontwerp-begroting) in € miljoen

Beleidsmatige mutaties (ondergrens in € miljoen)

Technische mutaties (ondergrens in € miljoen)

< 50

1

2

=> 50 en < 200

2

4

=> 200 < 1000

5

10

=> 1000

10

20

2 Beleidsartikelen

Algemeen

In de begrotingsstaat zijn de realisatiestanden van uitgaven, verplichtingen en ontvangsten en de resulterende slotverschillen ten opzichte van de tweede suppletoire begroting opgenomen op artikelniveau. Hieronder worden per artikel de slotverschillen op het niveau van de financiele instrumenten weergeven en waar nodig toegelicht.

Artikel 11: Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens

Slotverschillen Artikel 11 per instrument (Bedragen x € 1 mln).
 

Verplichtingen

Uitgaven

Ontvangsten

Totaal Art. 11

‒ 9,9

‒ 9,5

0,4

Uitgesplitst per instrument:

   

Subsidies

23,9

6,6

 

Opdrachten

7

‒ 9,3

 

Garanties

‒ 33,7

‒ 0,3

 

Bijdrage aan internationale organisaties

0,2

‒ 0,3

 

Bijdrage baten-lastendiensten

‒ 6,8

‒ 6,8

 

Bijdrage aan ZBO/RWT

‒ 1,3

‒ 0,1

 

Storting begrotingsreserve

0,7

0,7

 

Toelichting verplichtingen

Subsidies

Op het instrument subsidies zijn € 23,9 mln meer aan verplichtingen aangegaan ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2019. De belangrijkste oorzaken betreffen het verhogen van het verplichtingenbudget bij plantaardige productie met € 6,3 mln. Dit hangt samen met het vastleggen van verplichtingen in het kader van de regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG). Daarnaast is er voor € 6 mln. meer aan verplichtingen aangegaan voor de toekenning van diverse onderzoeksprojecten die uitgevoerd worden in 2020 door Wageningen Research. Hiertoe wordt verplichtingenruimte uit 2020 naar voren gehaald. De kasuitgaven volgen in 2020. Ook is het verplichtingenbudget voor visserij verhoogd met verband met het vastleggen van de opdracht 2020 aan de NWO (€ 3,9). Het NWO stelt de middelen ter beschikking aan onderzoeksprojecten die passen binnen drie innovatiedomeinen (selectief vissen, verkleinen footprint van de visserijsector en alternatieve vismethoden) en waarvoor door de onderzoeksorganisaties onafhankelijk onderzoek wordt verricht dat bredere toepasbare kennis oplevert ten behoeve van innovatie in de visserijsector. Over bovenstaande beleidsmatige mutaties in de verplichtingen bent u reeds geinformeerd in de veegbrief (Kamerstuk 35300, XIV, nr. 67).

Opdrachten

Op dit instrument zijn per saldo € 7 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. Dit wordt met name veroorzaakt door een verhoging van het verplichtingenbudget van € 5,6 mln voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Garanties

Op dit instrument zijn per saldo € 33,7 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. Dit wordt veroorzaakt doordat de verplichtingen voor de verliesdeclaraties van het borgstellingsfonds naar beneden zijn bijgesteld.

Bijdrage baten-lastendiensten

Er is per saldo € 6,8 mln. minder aan verplichtingen aangegaan ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2019. Dit is met name veroorzaakt (€ 6 mln.) door een opdrachtverlaging bij RVO.nl omdat de uitvoering van de werkzaamheden uiteindelijk tot minder kosten leidde.

Toelichting Uitgaven

Subsidies

De uitgaven op het instrument subsidies vallen € 6,6 mln hoger uit ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2019. Dit wordt veroorzaakt door een technisch slotverschil van € 6,7 mln. in het kader van uitgaven aan apurement.

Opdrachten

Op dit instrument vallen de uitgaven per saldo € 9,3 mln. lager uit als gevolg van lagere uitgaven op diverse posten.

Bijdrage baten-lastendiensten

De uitgaven vallen €6,8 mln. lager uit. Dit wordt met name (€4,5 mln.) veroorzaakt doordat de uitvoering van de werkzaamheden door RVO.nl uiteindelijk tot minder kosten leidde.

Artikel 12: Natuur en biodiversiteit

Slotverschillen Artikel 12 per instrument (Bedragen x € 1 mln).
 

Verplichtingen

Uitgaven

Ontvangsten

Totaal Art. 12

60,2

‒ 0,3

1,7

Uitgesplitst per instrument:

   

Subsidies

72,9

0,4

 

Opdrachten

17,3

2,3

 

Leningen

‒ 1

‒ 1

 

Bijdrage aan internationale organisaties

0,5

0

 

Bijdrage baten-lastendiensten

‒ 1

‒ 1

 

Bijdrage aan ZBO/RWT

‒ 26,8

‒ 0,1

 

Bijdrage aan mede-overheden

‒ 1,6

‒ 0,7

 

Toelichting verplichtingen

Subsidies

De verplichtingen zijn € 72,9 mln hoger uitgevallen in verband met het vastleggen van de meerjarige verplichting met betrekking tot de regiodeal Rotterdam -Zuid. Hierover bent u eerder geinformeerd in de veegbrief (Kamerstuk 35300, XIV, nr. 67).

Opdrachten

De verplichtingen zijn € 17,3 mln hoger uitgevallen door met name (€ 11,3 mln. ) het aangaan van een meerjarige verplichting met betrekking tot het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Hiertoe wordt verplichtingenruimte uit volgende jaren naar voren gehaald.

Bijdrage aan ZBO/RWT

De verplichtingen zijn € 26,8 mln lager uitgevallen. Dit heeft ermee te maken de verplichting voor 2019 aan Staatsbosbeheer al in 2018 was aangegaan.

3 Niet-beleidsartikelen

Artikel 50: Apparaat

Toelichting

Op dit artikel zijn ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2019 € 5 mln. minder aan verplichtingen aangegaan en is er € 5 mln. minder uitgegeven. Enerzijds doordat er na de 2e suppletoire begroting € 2,7 mln. is overgeheveld naar de begroting van EZK ter compensatie voor gemeenschappelijke bedrijfsvoeringskosten. Anderzijds vallen de uitgaven lager uit (€ 2,3 mln.) door enerzijds lagere personele uitgaven in verband met de opbouw van de LNV-organisatie in 2019 en anderzijds vanwege hogere inhuuruitgaven die plaats heeft gevonden binnen EZK. Afgesproken is dat kosten voor onder andere inhuur worden verdeeld over de begrotingen van EZK en LNV. Op het ontvangstenbudget is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2019 € 1 mln. minder gerealiseerd.