Gepubliceerd: 28 mei 2020
Indiener(s): Lodewijk Asscher (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35450-VIII-4.html
ID: 35450-VIII-4

32,7 %
67,3 %

PVV

Van Haga

D66

VVD

PvdD

DENK

SP

CU

SGP

FVD

PvdA

50PLUS

CDA

GL


Nr. 4 AMENDEMENT VAN HET LID ASSCHER

Ontvangen 28 mei 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 14 Cultuur van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 20.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement maakt onderdeel uit van een ambitieuzer steunpakket voor de kunst en cultuursector. Dit amendement beoogt geld vrij te maken voor een innovatiefonds die instellingen de financiële ruimte biedt om te experimenteren met nieuwe verdienmodellen.

Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Cultuur definieert wie wij zijn. Cultuur is ook een enorme economische sector met heel veel werkgelegenheid. Maar door de coronacrisis dreigt zich een ramp te voltrekken. Een ramp voor de makers, die nu al twee maanden zonder inkomsten zitten. Een ramp voor de culturele instellingen en festivals, waarvan de hele omzet wegvalt. En een ramp voor het publiek.

Voorkomen moet worden dat de coronacrisis binnen enkele maanden blijvende schade aanricht. Het bedrag van € 300 miljoen dat het kabinet ter beschikking stelt acht de indiener onvoldoende. Indiener stelt voor het budget te verhogen met € 20 miljoen.

Om de culturele sector door deze crisis te helpen is een veel ambitieuzer steunpakket nodig. Het voorliggende amendement, maakt daar samen met drie andere amendementen die indiener heeft ingediend op de begrotingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap1, van het gemeentefonds2 en van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid3 (regeling voor niet-gesubsidieerde deel van de culturele sector, een innovatiefonds, compensatie voor huurkwijtschelding en een regeling voor makers) onderdeel van uit.

Asscher