Kamerstuk 35450-B-3

Amendement van het lid Asscher over middelen ter compensatie voor het kwijtschelden van huur

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2020 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 28 mei 2020
Indiener(s): Lodewijk Asscher (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35450-B-3.html
ID: 35450-B-3

32,7 %
67,3 %

FVD

PvdA

SGP

50PLUS

DENK

CU

D66

PVV

SP

CDA

PvdD

GL

Van Haga

Groep Krol/vKA

VVD


Nr. 3 AMENDEMENT VAN HET LID ASSCHER

Ontvangen 28 mei 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 3 wordt het eerstgenoemde bedrag verhoogd met € 200.000.000.

II

In artikel 1 gemeentefonds van de begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 200.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement maakt onderdeel uit van een ambitieuzer steunpakket voor de kunst en cultuursector. Dit amendement beoogt geld vrij te maken voor het gemeentefonds ter compensatie voor het kwijtschelden van de huur aan culturele instellingen.

Kunst en cultuur zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Cultuur definieert wie wij zijn. Cultuur is ook een enorme economische sector met heel veel werkgelegenheid. Maar door de coronacrisis dreigt zich een ramp te voltrekken. Een ramp voor de makers, die nu al twee maanden zonder inkomsten zitten. Een ramp voor de culturele instellingen en festivals, waarvan de hele omzet wegvalt. En een ramp voor het publiek.

Voorkomen moet worden dat de coronacrisis binnen enkele maanden blijvende schade aanricht. Het bedrag van € 300 miljoen dat het kabinet ter beschikking stelt acht de indiener onvoldoende. Indiener stelt voor het bedrag te verhogen met € 200 miljoen.

Om de culturele sector door deze crisis te helpen is een veel ambitieuzer steunpakket nodig. Het voorliggende amendement, maakt daar samen met drie andere amendementen die indiener heeft ingediend op de begrotingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap1 en van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid2 (regeling voor niet-gesubsidieerde deel van de culturele sector, een innovatiefonds, compensatie voor huurkwijtschelding en een regeling voor makers) onderdeel van uit.

Asscher