Kamerstuk 35437-12

Gewijzigd amendement van het lid Stoffer t.v.v. nr. 9 over een termijn van zestien weken voor het overleggen van een VOG

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Fiscale verzamelwet 2021)

Gepubliceerd: 8 september 2020
Indiener(s): Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35437-12.html
ID: 35437-12
Origineel: 35437-9

100,0 %
0,0 %

50PLUS

PvdD

VVD

CU

GL

FVD

Krol

PvdA

CDA

SGP

PVV

D66

Van Haga

Van Kooten-Arissen

SP

DENK


Nr. 12 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID STOFFER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 9

Ontvangen 8 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In het in artikel IX, onderdeel 3, opgenomen negende lid wordt «niet een verklaring» vervangen door «niet binnen een termijn van zestien weken nadat dit verzoek is gedaan een verklaring».

Toelichting

Artikel 5b van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) bevat een aantal voorwaarden waaraan een instelling moet voldoen om als algemeen nut beogende instelling (ANBI) aangemerkt te worden. Op grond van het voorgestelde artikel 5b, negende lid, AWR kan de inspecteur bij gerede twijfel over de integriteit van de ANBI of een of meer van de bestuurders, feitelijk leidinggevenden of gezichtsbepalende personen van die instelling aan die instelling of persoon vragen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) te overleggen.

Als gevolg van dit amendement voorziet het negende lid in een termijn van zestien weken gerekend vanaf de datum waarop de inspecteur het verzoek heeft gedaan, waarbinnen de VOG moet worden overgelegd. De termijn van 16 weken is gekozen op basis van de wettelijke beslistermijn van acht weken voor Justis om een definitief besluit over de VOG te nemen. De aanvrager kan tegen deze beslissing in bezwaar en beroep gaan. Om hiermee rekening te houden, is volgens de indiener een totale termijn van 16 weken gerechtvaardigd.

Stoffer