Gepubliceerd: 31 augustus 2020
Indiener(s): Eric Wiebes (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35435-7.html
ID: 35435-7
Origineel: 35435-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 1 september 2020

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Onder vernummering van Artikel III tot Artikel V worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel III

Als voor de inwerkingtreding van deze wet door een grote onderneming een energie-audit is ondergaan en een verslag daarvan is toegestuurd aan Onze Minister, geldt het moment van insturen van het verslag, als het moment van aanvang van de termijn genoemd in artikel 18, eerste lid, van de Wet implementatie EU-richtlijnen energie.

Artikel IV

Indien artikel I, onderdeel A, van de Wet van 10 juni 2020 tot wijziging van de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie (uitvoering van Verordening (EU) 2017/1369 inzake energie-etikettering van energiegerelateerde producten) eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt deze wet als volgt gewijzigd:

A

Het opschrift en de considerans komen te luiden:

Wijziging van de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie teneinde een grondslag op te nemen voor de energie-audit

VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het noodzakelijk is de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie te wijzigen in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende energie-efficiëntie, tot wijziging van Richtlijnen 2009/125/EG en 2010/30/EU en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG en 2006/32/EG (PbEU 2012, L 315);

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

B

In de aanhef van artikel I van deze wet wordt «De Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie wordt als volgt gewijzigd:» vervangen door «De Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie wordt als volgt gewijzigd».

C

Artikel I, onderdeel A, van deze wet komt te luiden:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 1, onderdeel i, door een puntkomma worden de volgende onderdelen toegevoegd:

  • j. energie-audit: energie-audit als bedoeld in artikel 2 van richtlijn 2012/27/EU;

  • k. grote onderneming: onderneming die geen micro, kleine of middelgrote onderneming is als bedoeld in artikel 2 van richtlijn 2012/27/EU;

  • l. richtlijn 2012/27/EU: richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende energie-efficiëntie, tot wijziging van Richtlijnen 2009/125/EG en 2010/30/EU en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG en 2006/32/EG (PbEU 2012, L 315).

D

In artikel II wordt «de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie» vervangen door «de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie».

E

In artikel III wordt «de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie» vervangen door «de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie».

Toelichting

Artikel III

In dit artikel wordt voorzien in overgangsrecht voor grote ondernemingen die eerder op grond van de Tijdelijke regeling implementatie artikelen 8 en 14 Richtlijn energie-efficiëntie (de regeling) een energie-audit hebben ondergaan en hiervan een verslag hebben toegestuurd aan Onze Minister. Voor deze grote ondernemingen begint de termijn zoals opgenomen in artikel 18, eerste lid van het wetsvoorstel, te lopen vanaf het moment van toesturen van het verslag van de energie-audit op grond van de regeling.

Artikel IV

Door toevoeging van dit artikel worden enkele technische wijzigingen doorgevoerd in verband met de samenloop van onderhavig wetsvoorstel en de Wet van 10 juni 2020 tot wijziging van de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie (uitvoering van Verordening (EU) 2017/1369 inzake energie-etikettering van energiegerelateerde producten).

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes