Kamerstuk 35374-8

Amendement van het lid Peters over het beperken van het verbod tot medewerking aan een schuldregeling bij een fraudevordering tot gevallen van opzet of grove schuld

Dossier: Wijziging van de Participatiewet in verband met het uitsluiten van fraudevorderingen bij de vermogenstoets en het beperken van het verbod tot medewerking aan een schuldregeling bij een fraudevordering tot gevallen van opzet of grove schuld

Gepubliceerd: 1 september 2020
Indiener(s): René Peters (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35374-8.html
ID: 35374-8
Wijzigingen: 35374-9

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID PETERS

Ontvangen 1 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan het opschrift wordt toegevoegd «en het beperken van het verbod tot medewerking aan een schuldregeling bij een fraudevordering tot gevallen van opzet of grove schuld».

II

Aan de beweegreden wordt toegevoegd «, alsmede dat het wenselijk is om het verbod tot medewerking aan een schuldregeling tegen finale kwijting bij fraude te beperken tot gevallen van opzet of grove schuld».

III

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 60c wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het opschrift wordt toegevoegd «in geval van opzet of grove schuld».

2. Na «is ontstaan door het» wordt ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

IV

Na artikel I worden elf artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL Ia WIJZIGING VAN DE ALGEMENE KINDERBIJSLAGWET

In artikel 24c, tweede lid, van de Algemene Kinderbijslagwet wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ib WIJZIGING VAN DE ALGEMENE NABESTAANDENWET

In artikel 55a, tweede lid, van de Algemene nabestaandenwet wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ic WIJZIGING VAN DE ALGEMENE OUDERDOMSWET

Artikel 25, tweede lid, van de Algemene Ouderdomswet wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Id WIJZIGING VAN DE WERKLOOSHEIDSWET

In artikel 36c, tweede lid, van de Werkloosheidswet wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ie WIJZIGING VAN DE WET ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING ZELFSTANDIGEN

In artikel 65a, tweede lid, van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL If WIJZIGING VAN DE WET ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVOORZIENING JONGGEHANDICAPTEN

In artikel 2:62, tweede lid, van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ig WIJZIGING VAN DE WET INKOMENSVOORZIENING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKLOZE WERKNEMERS

In artikel 29a van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ih WIJZIGING VAN DE WET INKOMENSVOORZIENING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE GEWEZEN ZELFSTANDIGEN

In artikel 29a van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ii WIJZIGING VAN DE WET OP DE ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING

In artikel 58, tweede lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ij WIJZIGING VAN DE WET WERK EN INKOMEN NAAR ARBEIDSVERMOGEN

In artikel 79a, tweede lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

ARTIKEL Ik WIJZIGING VAN DE ZIEKTEWET

In artikel 34, tweede lid, van de Ziektewet wordt na «is ontstaan door het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

Toelichting

Een groot aantal fraudevorderingen ontstaat niet zozeer omdat mensen te kwader trouw zijn, maar omdat mensen zich vergissen of de gemeente niet informeren omdat ze zich onvoldoende realiseren dat een wijziging in hun situatie gevolgen heeft voor de uitkering. In de huidige situatie kunnen gemeenten echter geen rekening houden met de mate van verwijtbaarheid.

Voor gemeenten is het nu onmogelijk (verboden) om in te stemmen met een schuldregeling als er sprake is van een fraudevordering waarvoor een boete is opgelegd en waarbij medewerking aan de schuldregeling leidt tot (gedeeltelijke) kwijtschelding van die fraudevordering. Een schuldregeling is dan alleen mogelijk na uitspraak (dwangakkoord) van de rechter. De gemeente moet dan tegen zichzelf procederen (W&I vs. Kredietbank). Dat kost geld en tijd. En ondertussen lopen schulden op, wordt een minnelijke oplossing alleen maar lastiger en zakken inwoners nog verder weg in het financieel moeras.

Met dit amendement is artikel 60c (verbod college om in te stemmen met een schuldregeling bij fraude) van de Participatiewet, alleen nog van toepassing op vorderingen waarbij de informatieplicht is geschonden én waarbij sprake is geweest van vastgestelde opzet of grove schuld. De analoge artikelen 29a in de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen worden via onderdeel IV van het amendement in overeenstemming gebracht met deze wijziging. Om een volledig geharmoniseerd handhavings- en sanctiestelsel in de sociale zekerheid te behouden worden daarnaast in onderdeel IV vergelijkbare bepalingen in andere sociale zekerheidswetten in overeenstemming gebracht met deze wijziging.

Peters