Kamerstuk 35374-7

Amendement van het lid Raemakers over een uitzondering van de schuld ontstaan door een fraudevordering alleen in gevallen dat er sprake is van opzet of grove schuld

Dossier: Wijziging van de Participatiewet in verband met het uitsluiten van fraudevorderingen bij de vermogenstoets en het beperken van het verbod tot medewerking aan een schuldregeling bij een fraudevordering tot gevallen van opzet of grove schuld

Gepubliceerd: 1 september 2020
Indiener(s): Rens Raemakers (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35374-7.html
ID: 35374-7
Wijzigingen: 35374-10

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID RAEMAKERS

Ontvangen 1 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan het opschrift wordt toegevoegd «in gevallen van aantoonbare opzet of grove schuld».

II

In de beweegreden wordt na «die zijn ontstaan wegens het» ingevoegd «opzettelijk of door grove schuld».

III

In artikel I, onderdeel A, wordt in het voorgestelde artikel 34, vijfde lid, onderdelen a tot en met w «door het niet of niet behoorlijk nakomen» vervangen door «door het opzettelijk of door grove schuld niet of niet behoorlijk nakomen».

Toelichting

Dit amendement bepaalt dat de voorgestelde wetswijziging in artikel 34, vijfde lid, van de Participatiewet enkel betrekking heeft op die personen waarbij geoordeeld is dat de schending van de inlichtingenplicht is ontstaan door aantoonbare opzet of grove schuld. De wetswijziging geldt dus niet voor gevallen van normale of verminderde verwijtbaarheid.

Hiermee regelt dit amendement dat de uitzondering van de schuld ontstaan door een fraudevordering en de boete bij de vermogenstoets enkel geldt in gevallen waarbij aangetoond kan worden dat er sprake is van opzettelijke fraude of ernstige nalatigheid. Dit amendement voorkomt dat personen die niet aantoonbaar met opzet of door ernstige nalatigheid de inlichtingenplicht schenden disproportioneel getroffen worden.

Raemakers