Gepubliceerd: 7 mei 2020
Indiener(s): Jasper van Dijk (SP)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35358-9.html
ID: 35358-9
Wijzigingen: 35358-10

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID JASPER VAN DIJK

Ontvangen 7 mei 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

De gedetacheerde werknemer heeft recht op een toeslag ter hoogte van het bedrag dat door een soortgelijk Nederlands bedrijf aan de dienstverrichter wordt afgedragen aan het bedrijfstakpensioenfonds, bedoeld in artikel 1, onderdeel f, van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement het verschil in loonkosten tussen een werknemer in loondienst en een gedetacheerde werknemer, deels op te heffen door de werkgeversafdracht van pensioenpremies bovenop het loon uit te betalen aan een gedetacheerde werknemer. Premies vormen een substantieel deel van de structurele loonkosten. In het voorliggende wetsvoorstel worden gedetacheerde werkenden hiervan uitgesloten. Volgens de indiener druist dit in tegen het uitgangspunt gelijk loon voor hetzelfde werk op dezelfde plaats.

Door de kosten voor pensioen uit te zonderen, blijft de oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden bestaan. Gedetacheerde werknemers zullen namelijk aanzienlijk goedkoper blijven dan werknemers in loondienst. Daarom moeten volgens de indiener gedetacheerde werknemers worden gecompenseerd voor de pensioenpremies in de vorm van loontoeslagen. Deze toeslagen zijn bovenop het loon en daarmee dus geen premieafdracht en er ontstaat ook geen pensioenrecht. Hiermee wordt de uitsluiting van bedrijfspensioenregelingen in het implementatiewetsvoorstel dus niet geraakt.

Jasper van Dijk