Gepubliceerd: 4 december 2019
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VIII-137.html
ID: 35300-VIII-137

Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2019

Hierbij informeer ik uw Kamer over mijn besluit om vanuit de Algemene Mediareserve een financiële bijdrage beschikbaar te stellen aan de uitzending van het Eurovisie Songfestival.

Ik heb op 22 november jl. een verzoek hiertoe ontvangen van de NPO. Dit verzoek vindt u bijgevoegd1. De NPO licht in zijn verzoek toe dat hij de kosten van de uitzending van het Eurovisie Songfestival inschat op een bedrag van EUR 26,5 mln (inclusief niet verrekenbare BTW). De NPO gaat voor de financiële dekking uit van programma-gebonden inkomsten (bijdrage European Broadcast Union, sponsorgelden en ticketinkomsten; EUR 9,6 mln), eigen middelen van de NPO-organisatie, (EUR 2,5 mln) en eigen middelen van AVROTROS (EUR 2,0 mln).

Voor het resterende bedrag van EUR 12,4 mln vraagt NPO een bijdrage aan vanuit de Algemene Mediareserve uitgaande van de Ster-meevaller van dit jaar. In mijn mediabegrotingsbrief van 16 november 2018 (Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 91) ging ik voor dit jaar uit van een bedrag van EUR 150 mln aan Ster-inkomsten, maar de laatste stand van zaken is dat de Ster streeft naar een bedrag van EUR 173 mln. Ook als dit bedrag lager uitvalt, zal die naar verwachting voldoende zijn om de gevraagde bijdrage te verlenen.

Een bijdrage vanuit de Algemene Mediareserve gaat ten laste van de middelen in deze reserve. In het wetgevingsoverleg met uw Kamer op 25 november heb ik daarom toegelicht dat ik hierover het College van Omroepen zou willen consulteren alvorens hierover een definitief besluit te nemen. Ik heb inmiddels van het College van Omroepen begrepen dat het geen bezwaar heeft tegen de gevraagde bijdrage vanuit de Algemene Mediareserve.

Ik heb daarom besloten om het voorgenoemde verzoek van de NPO te honoreren en ik heb de NPO met de bijgevoegde brief2 hierover geïnformeerd. Daarbij heb ik aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van het Eurovisie Songfestival voor mensen met een beperking. Ik ga ervan uit dat de NPO hier extra aandacht aan besteedt. Dat geldt ook voor het betrekken van scholieren bij het Eurovisie Songfestival. Tijdens het wetgevingsoverleg is hiertoe een duidelijke wens uitgesproken vanuit uw Kamer. Ik heb de NPO geïnformeerd dat ik hierover nadere afspraken wil maken.

Met de voorgenoemde bijdrage hoop ik dat het Eurovisie Songfestival een groot succes wordt. De uitzending ervan zal zowel nationaal als internationaal verbinding creëren en bijdragen aan de zichtbaarheid van Nederland.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob