Kamerstuk 35300-VI-18

Amendement van de leden Kuiken en Van Nispen over structurele financiering van het MIT

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 20 november 2019
Indiener(s): Michiel van Nispen (SP), Attje Kuiken (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VI-18.html
ID: 35300-VI-18
Wijzigingen: 35300-VI-20

Nr. 18 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KUIKEN EN VAN NISPEN

Ontvangen 20 november 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 31 Politie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 52.400 (x € 1.000).

II

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 52.400 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement dient ter structurele financiering van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Het MIT, dat bij de landelijke eenheid van de politie wordt ondergebracht, past binnen het door het kabinet ingezette breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Uit de nota «Werking strategie aanpak ondermijning» van de Nationale Politie blijkt dat het team 350 fte zal beslaan en structureel 52,4 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Ter dekking van deze kosten worden de ontvangsten uit het afpakken van crimineel vermogen met het zelfde bedrag structureel verhoogd zodat daarmee een meerjarige dekking voor het MIT ontstaat. Het MIT gaat zich onder ander inzetten op het afpakken van crimineel vermogen. Daarbij komt dat in de brief «Voortgang aanpak georganiseerde criminaliteit» van de Minister van Justitie en Veiligheid (van 11 november 2019) blijkt dat de focus van de versterkingsprogramma’s ten aanzien van de georganiseerde criminaliteit ligt op het afpakken van crimineel vermogen (p. 3 van die brief). Een verhoging van de voorziene extra inkomsten uit het afpakken van crimineel vermogen met 52,4 miljoen euro is, mede afgezet tegen de tot nu toe voorziene structurele inkomsten van 277 miljoen euro per jaar en afgezet tegen de naar schatting 16 miljard euro die jaarlijks wordt witgewassen, daarom verantwoord. Deze extra middelen dienen niet naar de algemene middelen te vloeien maar voor het MIT benut worden.

Kuiken Van Nispen