Kamerstuk 35300-VI-132

Onderzoeksrapport Bestuurlijke boetes en de Verklaring Omtrent het Gedrag

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 28 augustus 2020
Indiener(s): Sander Dekker (minister zonder portefeuille justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VI-132.html
ID: 35300-VI-132

Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 augustus 2020

Naar aanleiding van het advies van de Raad van State over de verhouding tussen sanctiestelsels is onder meer aangekondigd een verkenning te zullen (laten) uitvoeren naar de realiseerbaarheid en wenselijkheid van het betrekken van bestuurlijke boetes bij de screening voor een Verklaring omtrent gedrag (VOG).1 , 2 Voor de beoordeling van een aanvraag voor een VOG wordt informatie uit de justitiële documentatie betrokken. De bestuurlijke boete, ongeacht de hoogte ervan, staat niet in de justitiële documentatie. Dit betekent dat een bestuurlijke boete er niet toe kan leiden dat onder omstandigheden een verklaring omtrent het gedrag wordt geweigerd.

Het aangeboden rapport bevat de uitkomsten van deze verkenning3. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Leiden in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dit najaar zal ik, middels een Kamerbrief over recente ontwikkelingen op het gebied van screening en de Verklaring Omtrent het Gedrag, een inhoudelijke reactie op het rapport naar uw Kamer sturen.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker