Kamerstuk 35300-V-7

Nadere beantwoording van vragen over de gewijzigde versie van de reactie op het verzoek van de commissie over de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 18 oktober 2019
Indiener(s): Stef Blok (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-V-7.html
ID: 35300-V-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2019

Namens de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, heeft u verzocht onderstaande vragen, over de voortgang van het onderzoek naar aanleiding van het bericht dat de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord op de IKON-journalisten is ontdekt (Kamerstuk 35 000 V, nr. 83), specifieker te beantwoorden.

9

Kan Nederland de Verenigde Staten om uitlevering vragen van Mario Reyes Mena, zoals Spanje heeft gedaan met Inocente Orlando Montano omdat er Spaanse staatsburgers onder zijn slachtoffers waren? Zo nee, waarom niet?

Tussen Nederland en de Verenigde Staten bestaat een bilateraal uitleveringsverdrag op basis waarvan het mogelijk is voor Nederland om de uitlevering te vragen van personen die woonachtig zijn in de VS.

11

Is er na de Zembla-aflevering contact geweest met de Amerikaanse autoriteiten over deze zaak? Zo ja, wanneer? Zo ja, wat was de inhoudelijke strekking van dit contact? Zo nee, waarom niet?

Vanwege de vertrouwelijkheid van dit soort contacten en gelet op het lopende strafrechtelijke onderzoek kunnen er geen mededelingen worden gedaan of dat wel of niet het geval is geweest.

13

Heeft de Nederlandse regering de Amerikaanse autoriteiten ooit gevraagd of zij wisten van de aanval op de vier IKON-journalisten voorafgaand aan die aanval? Zo ja, wanneer? Zo ja, wat was het antwoord?

De beantwoording van deze vraag valt onder de vertrouwelijkheid van de rechtshulprelatie tussen de Verenigde Staten en Nederland en zou het strafrechtelijk onderzoek bovendien schaden.

16

Heeft het kabinet de Amerikaanse autoriteiten gevraagd of vervolging van Mario Reyes Mena mogelijk zou zijn onder Amerikaans recht? Zo ja, wanneer? Zo ja, wat was het antwoord?

Voor wat betreft eventuele verzoeken aan de Amerikaanse autoriteiten verwijs ik u naar mijn antwoorden op vragen 11 en 13. Volledigheidshalve meld ik u dat de Verenigde Staten oorlogsmisdrijven sinds 21 augustus 1996 hebben opgenomen in hun nationale wetgeving, te weten in 18 U.S. Code § 2441. Deze bepalingen kunnen echter niet met terugwerkende kracht worden toegepast, hetgeen betekent dat personen alleen kunnen worden vervolgd voor oorlogsmisdrijven die hebben plaatsgevonden ná 21 augustus 1996. Om deze reden zou Reyes Mena in de Verenigde Staten alleen vervolgd kunnen worden voor bijvoorbeeld immigratiefraude maar niet voor oorlogsmisdrijven.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus