Kamerstuk 35300-V-50

Stand van zaken oplossen door Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheden met betrekking tot Informatiebeveiliging

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 9 december 2019
Indiener(s): Stef Blok (minister buitenlandse zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-V-50.html
ID: 35300-V-50

Nr. 50 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 december 2019

U verzocht mij in uw brief van 27 september jl., om u te informeren over de stand van zaken met betrekking tot het oplossen van de door de Algemene Rekenkamer over 2018 geconstateerde onvolkomenheden in de informatiebeveiliging (Kamerstuk 35 200 V, nr. 2). Uw aandacht ging in het bijzonder uit naar het achterlopen van accreditaties van informatiesystemen, die ook nodig zijn voor het digitaal uitwisselen van informatie met de EU en NAVO en het risico dat het ministerie de noodzakelijke EU- en NAVO-informatie niet meer digitaal kan ontvangen.

Mede naar aanleiding van de geconstateerde onvolkomenheid is binnen het ministerie een plan van aanpak opgesteld. De bevinding met betrekking tot de achterstand in accreditaties wordt ingelopen doordat intussen voor vier systemen tijdelijke accreditaties zijn verleend en daarnaast bij zes systemen aan de afronding wordt gewerkt. Aan de accreditaties, die van belang waren voor de in september en oktober gehouden EU- en NAVO-inspecties, is gewerkt met de hoogste prioriteit en van de vier afgeronde accreditaties waren twee van belang voor de genoemde inspecties. Indien de uitkomsten van de inspecties daartoe aanleiding geven, worden passende maatregelen getroffen.

Overigens willen wij benadrukken dat, indien wij de informatie niet meer digitaal zouden ontvangen, wij dan terugvallen op de traditionele manier.

Het hiervoor gemelde plan van aanpak wordt momenteel uitgevoerd. De uitvoering is geborgd door maandelijkse overleggen en de voortgang wordt vastgesteld binnen het ministerie.

Tot slot wordt met het plan van aanpak gewerkt aan de verdere groei en verbetering in volwassenheid voor wat betreft informatiebeveiliging bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok