Gepubliceerd: 9 april 2019
Indiener(s): Paul Blokhuis (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (CU), de Th. Graaf
Onderwerpen: ziekten en behandelingen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35146-6.html
ID: 35146-6

Nr. 6 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State d.d. 27 maart 2019 en het nader rapport d.d. 4 april 2019, aangeboden aan de Koning door de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 20 maart 2019, no.2018001797, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 27 maart 2019, no.W13.19.0075/III, bied ik U hierbij aan.

Bij Kabinetsmissive van 20 maart 2019, no.2018001797, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt de nota van wijziging op het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet langdurige zorg om toegang tot deze wet te bieden aan mensen die vanwege een psychische stoornis blijvend behoefte hebben aan permanent toezicht en/of 24 uur zorg nabij, met toelichting.

De nota van wijziging strekt ertoe artikel 3.2.2 van de Wet langdurige zorg (Wlz), die de regeling voor voortgezet verblijf regelt, te laten vervallen. Daarbij is tevens voorzien in overgangsrecht. Artikel 3.2.2 Wlz zal, zo blijkt uit de nota van toelichting, pas vervallen indien de effecten op de risicoverevening zijn onderzocht en de risicoverevening op de onderzoeksresultaten is aangepast.

Deze nota van wijziging geeft de Afdeling als zodanig geen aanleiding tot het maken van opmerkingen. Zij wijst erop dat dit onverlet laat dat de zorginhoudelijke criteria voor de toegang tot de Wlz nog steeds onzeker zijn.1

Voor de toegang tot de Wlz zijn zowel het bestaan van een psychische stoornis als de blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid van belang. De definitie van een psychische stoornis sluit aan bij de definitie die het Zorginstituut Nederland hanteert bij haar duiding van het verzekerde pakket in het kader van de Zorgverzekeringswet. Op dit moment houdt dat in dat het aansluit bij de omschrijving van psychische stoornis zoals op genomen in de vijfde versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

Voor het bepalen van de blijvendheid wordt door het CIZ vastgesteld of er een blijvende behoefte is aan permanent toezicht of 24 zorg in de nabijheid. Dit gaat het CIZ doen op dezelfde wijze als zij dit doet voor de andere grondslagen. Dit is een kerntaak van het CIZ en het CIZ heeft veel ervaring met het vaststellen van deze blijvendheid.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert met deze opmerking rekening te houden voordat deze nota van wijziging bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt ingediend.

De waarnemend vicepresident van de Raad van State,

S.F.M. Wortmann

De opmerking van de Afdeling advisering van de Raad van State maakte ook onderdeel uit van het initiële advies bij het bovenvermelde wetsvoorstel. Kamerstukken II 2018/19, 35 146, nr 4. In reactie op deze opmerking is de memorie van toelichting van het wetsvoorstel reeds aangevuld.

Ik moge U verzoeken in te stemmen met toezending van de nota van wijziging en toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis