Gepubliceerd: 8 oktober 2019
Indiener(s): Jessica van Eijs (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35133-28.html
ID: 35133-28

Nr. 28 AMENDEMENT VAN HET LID VAN EIJS

Ontvangen 8 oktober 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1.1, onderdeel I, onder 2, wordt in het voorgestelde artikel 13.20 na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Als toepassing is gegeven aan artikel 13.15 en de opnieuw berekende geldsom is gebaseerd op andere kosten dan de kosten waarop de bij beschikking vastgestelde verschuldigde geldsom op grond van artikel 13.18, derde lid, is gebaseerd, vindt geen terugbetaling plaats voor zover:

    • a. de kosten vanwege de in artikel 13.11, eerste lid, bedoelde kostensoorten zijn gemaakt; en

    • b. het maximum, bedoeld in artikel 13.15, eerste lid, onder a, niet wordt overschreden.

Toelichting

Het voorgestelde amendement verzekert dat er bij kostenverhaal zonder tijdvak geen terugbetaling plaats hoeft te vinden als bij eindafrekening blijkt dat een betaalde verschuldigde geldsom is besteed aan andere kostenposten dan die waarvan bij het vaststellen van die geldsom oorspronkelijk is uitgegaan. Als voorwaarde geldt wel dat het gaat om kosten die op grond van afdeling 13.6 verplicht moeten worden verhaald en dat een kostenplafond in het omgevingsplan niet wordt overschreden. Het amendement gaat alleen over terugbetaling en geeft geen aanspraak voor het opeisen van een aanvullende geldsom.

Met dit amendement wordt verduidelijkt dat het bij organische gebiedsontwikkelingen aan de voorkant nog niet helemaal duidelijk is hoe het gebied zich zal ontwikkelen. Dat geldt ook voor de publieke voorzieningen waarvoor het kostenverhaal wordt aangewend. Met dit amendement wordt onderstreept dat als de plannen van een gebied tussendoor veranderen ook de besteding van het door een initiatiefnemer betaalde bedrag vanuit kostenverhaal kan wijzigen. Bijvoorbeeld: als bij de start van de ontwikkeling voorzien is in een trambaan, maar de gelden worden uiteindelijk aangewend voor een busbaan of een fietsverbinding dan kan de ontvangen bijdrage daaraan worden besteed.

Van Eijs