Gepubliceerd: 11 april 2019
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35080-8.html
ID: 35080-8
Origineel: 35080-2

Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 12 april 2019

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In de considerans wordt «in verband van» gewijzigd in: in verband met.

B

In artikel II, onderdeel C, wordt in artikel 139h, eerste lid, onder b, «strafbare handeling» vervangen door: strafbaar gestelde handeling.

C

In artikel II, onderdeel H, wordt in artikel 426ter «de uitoefening van zijn bediening» vervangen door: de uitoefening van zijn beroep.

Toelichting

Onderdelen A en B

Het betreft herstel van twee tekstuele onvolkomenheden in de considerans van het wetsvoorstel en het voorgestelde artikel 139h, eerste lid, onder b, van het Wetboek van Strafrecht.

Onderdeel C

In het licht van gerezen vragen met betrekking tot de betekenis van het bestanddeel «bediening» in het voorgestelde artikel 426ter van het Wetboek van Strafrecht, ook in relatie tot de reikwijdte van het begrip «hulpverlener», is er aanleiding om bij nota van wijziging de tekst van de voorgestelde strafbepaling te verduidelijken en «uitoefening van zijn bediening» te vervangen door: uitoefening van zijn beroep. Het begrip beroep veronderstelt een bezoldigde betrekking. Onder uitoefening van zijn beroep wordt verstaan de uitoefening van het beroep in overeenstemming met de hiervoor geldende voorschriften. Met deze wijziging wordt beoogd te verduidelijken dat de strafbaarstelling van het lastigvallen of hinderen van hulpverleners die werkzaam zijn zowel betrekking heeft op ambtelijke als niet ambtelijke hulpverleners die werkzaam zijn bij de hulpdiensten gedurende de uitoefening van hun hulpverlenende taak.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus