Gepubliceerd: 30 januari 2019
Indiener(s): Gijs van Dijk (PvdA), Bart van Kent , Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: werk werkgelegenheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35074-32.html
ID: 35074-32

Nr. 32 AMENDEMENT VAN HET LID GIJS VAN DIJK C.S.

Ontvangen 30 januari 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel II, onderdeel D, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. Onder de arbeidsvoorwaarden, bedoeld in de leden 1 en 2, wordt mede begrepen de afdracht van ten minste een gelijkwaardige premie ten behoeve van het pensioen van de arbeidskracht die in het kader van payrolling ter beschikking is gesteld.

2. Het vierde tot en met zesde lid vervallen.

3. Na het achtste lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 9. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent de toepassing van het eerste en tweede lid, voor zover het betreft de afdracht van premies ten behoeve van het pensioen van de arbeidskracht die in het kader van payrolling ter beschikking is gesteld.

Toelichting

De indieners stellen voor om payrollwerkgevers voor het pensioen van arbeidskrachten, die in het kader van payrolling ter beschikking zijn gesteld, ten minste een gelijkwaardige pensioenpremie (zowel het werkgevers- als het werknemersdeel) te laten afdragen. Deze gelijkwaardige pensioenpremie komt dan overeen met hetgeen opdrachtgevers afdragen voor het pensioen van bij hen in dienst zijnde werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies. Indien er geen zodanige werknemers zijn, draagt de opdrachtgever eenzelfde premie af als gebruikelijk is bij gelijke of gelijkwaardige functies binnen het desbetreffende beroeps- of bedrijfsleven.

Bij algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld omtrent de toepassing van deze regeling. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de wijze waarop bepaald wordt welke functies gelijkwaardig zijn aan elkaar, of hoe beoordeeld wordt wat een gebruikelijke pensioenpremie is voor functies in een bepaalde sector.

Dit amendement heeft als doel om het kostenverschil tussen payroll-werknemers en andere werknemers te verkleinen. Dit kostenverschil wordt onder andere veroorzaakt door de hoogte van pensioenpremie.

Gijs van Dijk Smeulders Van Kent