Gepubliceerd: 25 januari 2019
Indiener(s): Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: werk werkgelegenheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35074-20.html
ID: 35074-20
Wijzigingen: 35074-30

Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID STOFFER

Ontvangen 25 januari 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan artikel I, onderdeel B, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 3. Aan het elfde lid wordt een zin toegevoegd, luidende: De leden 3 en 5 tot en met 8 zijn niet van toepassing op een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de leeftijd van eenentwintig jaar nog niet heeft bereikt, indien de gemiddelde omvang van de door hem verrichte arbeid ten hoogste twaalf uur per week heeft bedragen.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt na het vierde onderdeel een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 4a. In het elfde lid wordt «achttien» vervangen door «eenentwintig».

III

In artikel I, onderdeel J, komt het derde onderdeel te luiden:

  • 3. In het vierde lid wordt «de leden 1 en 2» vervangen door «lid 2» en wordt «achttienjarige» vervangen door «eenentwintigjarige».

IV

In artikel III, onderdeel D, wordt in het voorgestelde artikel 27, eerste lid, na de eerste zin een zin ingevoegd, luidende: Voor werknemers die de leeftijd van eenentwintig jaar nog niet hebben bereikt wordt bij regeling van Onze Minister een afzonderlijke premie vastgesteld.

Toelichting

Ondergetekende is van mening dat de wetgever rekening dient te houden met de specifieke aard van bijbaantjes door studenten. De voorgestelde bepalingen inzake oproepovereenkomsten en de premiedifferentiatie komen niet voort uit de wens om hun positie te beschermen, maar leveren voor werkgevers wel onwenselijke lasten op. Dit amendement treft daarom een specifieke regeling voor werknemers jonger dan 21 jaar die slechts beperkt arbeid verrichten, namelijk gemiddeld minder dan 12 uur per week. Deze regeling komt overeen met de reeds bestaande regelingen voor jongeren inzake de transitievergoeding en de ketenbepaling. Dit amendement uniformeert de bepalingen en voegt twee uitzonderingen op grond van leeftijd toe. De verplichting om na een jaar een contract met vaste arbeidsomvang aan te bieden en het recht op loon bij het wijzigen of intrekken van arbeidstijden zijn op deze groep niet van toepassing. Naast deze uitzonderingen wordt voor deze groep ook een afzonderlijke premie vastgesteld.

Stoffer