Gepubliceerd: 1 november 2021
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU)
Onderwerpen: basisonderwijs onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35050-47.html
ID: 35050-47

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2021

Op 15 oktober jongsleden (Kamerstuk 35 050, nr. 46) heb ik uw Kamer geïnformeerd over het aantal meldingen van voorgenomen aanvragen in het kader van de wet Meer ruimte voor nieuwe scholen. In deze brief heb ik toegelicht dat de aanvragen voor een nieuwe school voor 1 november dienden te worden ingediend. Ik kan u daarom vandaag informeren over het aantal ingediende aanvragen en het aantal ouderverklaringen, afgegeven in de periode 1 juli tot en met 29 oktober. De aanvragen worden komende maanden onder andere kwalitatief getoetst. Dit is het eerste jaar dat de aanvragen van bekostiging voor nieuwe scholen volgens de nieuwe procedure van de wet Meer ruimte voor nieuwe scholen gaan.

In totaal hebben 102 initiatieven een melding van een voorgenomen aanvraag gedaan bij DUO. In de periode van 1 juli tot en met 29 oktober zijn er 10.372 ouderverklaringen voor deze initiatieven afgegeven via de website van DUO. Het totaal aantal ouderverklaringen kan nog meer worden, omdat voor het initiatief in Caribisch Nederland de ouderverklaringen op papier zijn afgegeven. Deze worden op dit moment nog gecontroleerd en zijn daarom nog niet meegeteld.

Van de 102 initiatieven hebben er 56 een aanvraag voor het in aanmerking brengen voor bekostiging ingediend. Het gaat in Europees Nederland om 40 aanvragen voor basisonderwijs, waarvan 29 nieuwe basisscholen en 11 verzelfstandigingen van bestaande basisscholen, en 15 nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs. In Caribisch Nederland is er 1 aanvraag ingediend voor een school voor voortgezet onderwijs.

Enkele initiatieven maken om uiteenlopende redenen gebruik van een «papieren» aanvraag, zij moesten hun aanvraag voor 1 november indienen via de mail of de post. Hierdoor kan het wat langer duren voordat deze aanvragen zijn aangekomen, mogelijk leidt dit nog tot een enkele aanvraag meer. Er zijn ook initiatieven die om verschillende redenen besloten hebben geen aanvraag in te dienen. De ouderverklaringen die zijn afgegeven voor deze initiatieven vervallen.

De ingediende aanvragen worden komende maanden getoetst. Zo zal gecontroleerd worden of is voldaan aan de uitnodigingsplicht, de verklaringen omtrent gedrag van de beoogde bestuurders en intern toezichthouders en of de initiatiefnemers in de afgelopen vijf jaar geen school hebben geleid die is gesloten vanwege zeer zwakke kwaliteit, of een onherroepelijke aanwijzing van de Minister hebben ontvangen. Tevens wordt gecontroleerd of de prognose van het te verwachte aantal leerlingen, op basis van het aantal ouderverklaringen voor het initiatief, voldoet aan de betreffende stichtingsnorm en wordt de te verwachten kwaliteit van de nieuwe school door de Inspectie van het Onderwijs getoetst. Voor 1 juni 2022 zal de verantwoordelijk Minister besluiten welke scholen voldoen aan de gestelde voorwaarden en kunnen starten op 1 augustus 2023. Helder is dat het aantal ingediende aanvragen nog niet per definitie het aantal op te richten scholen zal zijn. Ik zal uw Kamer hiervan op de hoogte houden.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob