Gepubliceerd: 8 november 2018
Indiener(s): Menno Snel (staatssecretaris financiƫn) (D66)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35028-26.html
ID: 35028-26
Origineel: 35028-2

Nr. 26 VIERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 9 november 2018

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

Artikel 7.3 wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel J komt te luiden:

J

In artikel 15, veertiende lid, onderdeel c, wordt «13d, achtste en negende lid, en 15ab tot en met 15af» vervangen door «13ab, 13d, achtste en negende lid, 15ab tot en met 15af, 15aha, 15ahb, 15b, vijfde lid, en 23e».

b. Na onderdeel T wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ta

Artikel 34d wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt toegevoegd «, met dien verstande dat de voordelen uit hoofde van dat activum voor 7/H gedeelte in aanmerking worden genomen».

2. Aan het vijfde lid wordt een zin toegevoegd, luidende: Bij de vaststelling of artikel 12b, zoals dat luidde op 31 december 2016, vanaf enig boekjaar niet meer van toepassing is, blijft buiten beschouwing dat de voordelen voor 7/H gedeelte in aanmerking worden genomen.

2

Artikel 7.4, onderdeel D, vervalt.

3

Artikel 9.2, eerste en tweede lid, komt te luiden:

  • 1. Deze wet treedt in werking met ingang van 1 januari 2019, met dien verstande dat:

    • a. artikel 7.3, onderdelen A, B, C, D, E, F, G, H, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, T en U, en de artikelen 7.8 en 8.1 voor het eerst toepassing vinden met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2019;

    • b. artikel 7.3, onderdeel Ta, terugwerkt tot en met 1 maart 2018.

  • 2. In afwijking van het eerste lid treedt artikel 7.4 in werking met ingang van 1 januari 2020, met dien verstande dat artikel 7.4, onderdelen E tot en met H, voor het eerst toepassing vindt met betrekking tot boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2020.

Toelichting

Deze nota van wijziging hangt mede samen met de tweede nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid. Als gevolg van de verwachting dat de in het onderhavige wetsvoorstel opgenomen maatregelen eerder in werking zullen treden dan de in eerstgenoemd wetsvoorstel opgenomen maatregelen worden enkele bepalingen overgeheveld van het onderhavige wetsvoorstel naar het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid en andersom. Met deze nota van wijziging wordt de maatregel uit het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid waarmee met terugwerkende kracht tot en met 1 maart 2018 een omissie in de innovatiebox wordt hersteld in het onderhavige wetsvoorstel opgenomen. Hiermee wordt voorkomen dat de periode waarover de maatregel terugwerkt langer is dan noodzakelijk. Daarnaast waren in het onderhavige wetsvoorstel enkele bepalingen opgenomen die verband houden met het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid en die pas betekenis hebben nadat de in dat wetsvoorstel opgenomen maatregelen in werking zijn getreden. Deze bepalingen komen met deze nota van wijziging te vervallen in het onderhavige wetsvoorstel en zullen worden opgenomen in het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid. Deze nota van wijziging bevat in samenhang bezien met de tweede nota van wijziging op het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid geen inhoudelijke wijzigingen.

Budgettaire gevolgen

De in deze nota van wijziging opgenomen wijzigingen van het wetsvoorstel hebben geen effect op de dienaangaande eerder in kaart gebrachte budgettaire gevolgen.

Gevolgen voor burgers en bedrijfsleven

De in deze nota van wijziging opgenomen wijzigingen van het wetsvoorstel hebben geen effect op de dienaangaande eerder in kaart gebrachte administratieve lasten voor bedrijven.

Uitvoeringskosten Belastingdienst

Voor de in deze nota van wijziging opgenomen voorstellen geldt dat de dienaangaande eerder uitgebrachte uitvoeringstoets onverkort van kracht is. De nota van wijziging leidt niet tot bijkomende uitvoeringskosten voor de Belastingdienst.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel