Kamerstuk 35026-24

Amendement van de leden Leijten en Lacin over een btw-tarief van 6% op kraanwater

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2019)

Gepubliceerd: 6 november 2018
Indiener(s): Renske Leijten , Cem Laçin (SP)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35026-24.html
ID: 35026-24

Nr. 24 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN LAҪIN

Ontvangen 6 november 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel XXIV komt onderdeel B te luiden:

B

Artikel 9, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt «6 percent» vervangen door «9 percent».

2. Na onderdeel b wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. 6 percent voor leveringen van water dat door een drinkwaterbedrijf als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drinkwaterwet of door een afzonderlijke watervoorziening als bedoeld in artikel 12, eerste lid, onderdeel c, van de Wet belastingen op milieugrondslag aan derden ter beschikking wordt gesteld, al dan niet van drinkwaterkwaliteit.

Toelichting

Dit amendement houdt de btw op kraanwater op het huidig tarief van 6%. Kraanwater is een eerste levensbehoefte, het is ook de meest duurzame vorm van waterconsumptie. De indieners zijn van mening dat de prijs van kraanwater zo laag mogelijk dient te zijn. De prijs van de eerste levensbehoefte laten stijgen is zeer onwenselijk. Het zijn de huishoudens met de laagste inkomens die door deze stijging het meest direct worden getroffen, aangezien zij relatief het meest kwijt zijn aan vaste lasten. Ook past het niet binnen de duurzame ambities van het kabinet om de meest duurzame vorm van waterconsumptie duurder te maken. De indieners willen de prijs van water dan ook niet verder laten stijgen.

Leijten Laҫin