Gepubliceerd: 4 oktober 2019
Indiener(s): Bruno Bruins (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: bouwen en verbouwen energie huisvesting natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35022-15.html
ID: 35022-15

Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2019

Hierbij wil ik u informeren over de resultaten van het onderzoek dat de NVWA in de periode maart tot september 2019 heeft uitgevoerd naar aanleiding van problemen met cv-ketels van Agpo Ferroli, zoals aangekondigd in de brief betreffende de Stand van zaken moties en toezeggingen zomer 2019 (Kamerstuk 35 000 XVI, nr. 134). Het onderzoek treft u aan als bijlage bij deze brief1.

Hiermee is tevens het eerste deel van de aangenomen motie van de leden Koerhuis en Beckerman (Kamerstuk 35 022, nr. 13) uitgevoerd.

Uit de resultaten van het onderzoek worden door de NVWA onder andere de volgende conclusies getrokken:

  • De bewuste cv-ketels zijn bij de introductie door Ferroli als toestellen gezien die weinig onderhoud nodig hadden. Inmiddels is gebleken dat intensief en uitgebreid onderhoud nodig is om de bewuste toestellen veilig te laten werken. Gastoestellen die op de Nederlandse (of Europese) markt worden gebracht moeten een typekeuring hebben ondergaan door een aangewezen keuringsinstantie om te toetsen of zij voldoen aan de eisen van de gastoestellenverordening.

  • Bij het ontbreken van goed onderhoud is er een reëel risico dat de Agpo Ferroli cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux niet veilig uitschakelen en dat in het toestel ernstige schade ontstaat;

  • In combinatie met de warmte-terugwin-unit (WTW) Optifor kan dat leiden tot brand;

  • De in de loop der tijd telkens aangepaste en verbeterde onderhoudsinstructies bleven onvoldoende invulling geven aan het noodzakelijke onderhoud, zodat achteraf bezien ook daarmee steeds niet aan de wettelijke eisen werd voldaan;

  • In juni 2019 heeft Ferroli opnieuw een verbeterde versie van de onderhoudsinstructies uitgebracht. Deze versie wordt wel geacht voldoende invulling te geven aan het noodzakelijk onderhoud en de wettelijke eisen;

  • Dit onderhoud is volgens 6 van de 7 geraadpleegde onderhouds- en installatiebureaus goed uitvoerbaar.

  • Gezien de leeftijd van de bewuste cv-ketels zal een groot deel aan het einde van de technische levensduur zijn en daardoor aan vervanging toe zijn.

De volgende corrigerende acties van Ferroli worden noodzakelijk geacht en door de NVWA verlangd:

  • Ferroli moet zo snel mogelijk en voor het begin van komende stookseizoen een schriftelijke waarschuwing via directe mailing uitbrengen aan de bezitters en vermoedelijke bezitters van de AGPO Ferroli cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux. Daarin moet nadrukkelijk gewezen worden op de noodzaak de cv-ketel te laten controleren en het noodzakelijk onderhoud te laten uitvoeren en dat dit door een deskundige en met de bewuste cv-ketels bekend zijnde monteur resp. installateur;

  • Ferroli moet de laatste versie van de onderhoudsinstructies daarbij actief en kosteloos ter beschikking stellen aan zowel de bezitters van de bedoelde cv-ketels als aan de onderhouds- en installatiebureaus;

  • Ferroli moet de nog in gebruik zijnde cv-ketels van de type Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux (laten) voorzien van een thermische beveiliging die de cv-ketel direct uitschakelt wanneer de behuizing van de warmtewisselaar te heet wordt.

Bovenstaand wordt door de NVWA scherp gecontroleerd en waar nodig worden maatregelen genomen.

Deze toestellen waren ook vóór dit onderzoek al tientallen jaren onderworpen aan een wettelijk verplichte typegoedkeuring door een derde onafhankelijke instelling met heel veel kennis op dit terrein. Op basis van de decennialange ervaring van fabrikanten nam de NVWA daarom aan dat netgebonden gastoestellen geen wezenlijke risico’s opleveren. De uitkomsten van onderhavig onderzoek zijn echter mede aanleiding om in 2020 een project uit te voeren specifiek gericht op de vraag hoe fabrikanten van cv-ketels borgen dat hun producten blijvend voldoen aan de veiligheidseisen. Daarbij zal onder andere bekeken worden of en hoe zij klachten, meldingen en incidenten onderzoeken en welke acties zij daarop ondernemen. Daarnaast wordt bekeken of zij incidenten melden bij de NVWA, die mogelijk duiden op tekortkomingen aan de toestellen zelf of in de onderhoudsinstructies die zouden kunnen leiden tot (ernstige) risico’s.

Tot slot wil ik ingaan op de uitvoering van het tweede deel van de motie van de leden Koerhuis en Beckerman (Kamerstuk 35 022, nr. 13).

Ik kan u melden dat de woningcorporaties die Agpo Ferroli ketels in bezit hebben, naar aanleiding van de berichten over de veiligheid van deze ketels hun huurders hierover vaak al hebben geïnformeerd. De woningcorporaties Ymere en Vestia hebben op hun website een specifiek telefoonnummer opgegeven voor nadere vragen. Daarbij bieden woningcorporaties ook oplossingen in het geval van zorg bij huurders, tot aan extra onderhoud en vervanging van de ketel aan toe. Het installatiebedrijf dat voor eigenaren van cv-ketels (waaronder ook verhuurders) het reguliere onderhoud uitvoert heeft het beste zicht op de conditie en de onderhoudshistorie van deze installaties. Een sticker van het onderhoudsbedrijf met telefoonnummer is ook standaard op het toestel geplakt. Via deze weg komen bezorgde eigenaren en huurders terecht bij degene met kennis van zaken (conditie en onderhoudshistorie) over het specifieke toestel.

Daarnaast kunnen bezorgde huiseigenaren en huurders zich met klachten of vragen wenden tot de NVWA. De NVWA is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0900–0388 en via de website van de NVWA (www.nvwa.nl). Het telefoonnummer en de website van de NVWA zijn breed bekend en goed vindbaar. Het benutten van dit nummer en de website van de NVWA voor het melden van incidenten met deze cv-ketels heeft de voorkeur boven een apart 0800 nummer. Hiermee is ook dit deel van de motie uitgevoerd.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins