Kamerstuk 35000-XVI-78

Amendement van het lid Kuiken over 1,5 miljoen extra investeren in Fier voor de uitvoering van de pilot om overplaatsing van kwetsbare meisjes in de jeugdzorg te stoppen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 12 november 2018
Indiener(s): Attje Kuiken (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-78.html
ID: 35000-XVI-78

Nr. 78 AMENDEMENT VAN HET LID KUIKEN

Ontvangen 12 november 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 5 Jeugd worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.561 (x € 1.000).

II

In artikel 5 Jeugd worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.561 (x € 1.000).

Toelichting

Meisjes die kampen met de gevolgen van verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting verdienen zorg te krijgen in een warme en veilige omgeving. Deze complexe trauma’s vragen om een leefklimaat dat zo min mogelijk lijkt op de misbruiksituaties waaruit ze komen, om herbelevingen van het geweld te voorkomen. Deze meisjes hebben een hoog niveau van veiligheid en bescherming nodig zonder ze op te sluiten achter hoge hekken met prikkeldraad. Dat laatste lukt vaak niet.

Wanneer er sprake is van een tijdelijke verslechtering van psychiatrische klachten zoals suïcidale neigingen en agressie, moeten deze meisjes soms worden overgeplaatst naar de gesloten jeugdzorg. Een separeercel biedt niet het behandelklimaat dat deze meisjes nodig hebben om zich te ontwikkelen. Juist wanneer zij nabijheid nodig hebben, isoleren we hen.

Het landelijke centrum voor geweld in afhankelijkheidsrelaties, Fier, begint in 2019 een tweejarige pilot om overplaatsingen in de jeugdzorg te stoppen. In samenwerking met experts en Jeugdzorg Nederland wordt binnen dit initiatief de begeleiding van meisjes geïntensiveerd wanneer er een acute crisis is. Door groepen te creëren met twee mentoren per maximaal vier meisjes (afhankelijk van de ernst van de crisis), wordt tijdelijk extra aandachtige zorg verleend. Dit biedt deze meisjes de intensieve begeleiding die zij nodig hebben in een veilige en warme omgeving in plaats van een separeer cel.

Dit amendement beoogt Fier in 2019 de extra middelen te verschaffen die nodig zijn voor uitvoering van deze pilot. De totale (personeels)kosten van deze pilot zijn becijferd op € 1.561.000. Dekking wordt gevonden in het juridisch niet-verplichte deel van artikel 5 (jeugd), niet zijnde de middelen voor aanpak kindermishandeling.

Kuiken