Kamerstuk 35000-XVI-128

Reactie op verzoek commissie over de columns over het functioneren van het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 18 juni 2019
Indiener(s): Paul Blokhuis (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-128.html
ID: 35000-XVI-128

Nr. 128 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2019

De vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd te reageren op de column van H. van X. d.d. 21 mei jl. en de column van K.S. d.d. 26 mei jl. over het functioneren van het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK). De heer Van X. heeft in zijn column een opsomming gemaakt van klachten en aanbevelingen die hij op 15 mei jl. aan het ZVK heeft overgebracht. De column van de heer S. refereert aan hetzelfde gesprek en dezelfde klachten. Eerder heb ik Kamervragen beantwoord over de communicatie tussen het ZVK en het openbaar lichaam Saba (OLS).1

De meeste punten die worden aangedragen in de columns hebben als grondslag een gebrekkige en inadequate communicatie door ZVK met patiënten en de inwoners op Saba. En de afstand die wordt gevoeld bij besluiten die door het ZVK op Bonaire worden gemaakt over patiënten op Saba en hun medische uitzending. In beide columns vragen ze om de taken voor de organisatie van medische uitzendingen dichterbij de inwoners van Saba te beleggen.

Laat ik vooropstellen dat ik, zoals aangegeven in bovengenoemde Kamervragen, van mening ben dat het goed en zorgvuldig informeren van alle partijen die betrokken zijn bij een medische uitzending uitermate belangrijk is. Dit zijn primair de patiënten die worden uitgezonden en de verwijzende zorgverlener/zorgorganisatie. Maar ik hecht ook belang aan goede communicatie met de openbare lichamen. Hiervoor voeren het ZVK en VWS doorlopend gesprekken met Saba over de medische uitzendingen. De columns geven mij duidelijk het signaal dat ondanks dat we in gesprek zijn, dit nog niet heeft geleid tot verbetering van de communicatie en serviceverlening aan de patiënten op Saba. Daarom zijn maatregelen nodig om op korte en lange termijn de diensteverlening en voorlichting betreffende medische uitzendingen structureel te verbeteren. Deze zijn in het gesprek van 15 mei jl. of eerder met Saba gedeeld en besproken.

Op korte termijn zal een aantal taken met betrekking tot logistieke dienstverlening en voorlichting worden ondergebracht bij het ZVK kantoor te Saba.

Deze taken omvatten:

  • Regelen van vliegreis en verblijf voor medische uitzendingen naar Sint Maarten, Saint Martin, Guadeloupe, Curaçao, Aruba, Bonaire en Colombia;

  • Klantcontact en voorlichting voor en na medische uitzendingen;

  • Intensieve voorlichting richting de bevolking van Saba van de rechten en plichten van verzekerden voortvloeiend uit de regeling aanspraken zorg.

Tevens is afgesproken dat het ZVK op periodieke basis de eilandsraadsleden van Saba op de hoogte zal brengen van beleidsvoornemens en ontwikkelingen die direct van invloed kunnen zijn op de dienstverlening aan ZVK-verzekerden op het eiland. Eerstvolgend overleg staat gepland op 20 juni a.s. Daarnaast zal in de week van 8 juli a.s. een «townhall meeting» plaatsvinden, waar inwoners zullen worden geïnformeerd en zij vragen kunnen stellen over de dienstverlening van het ZVK. Volgend uit bovenstaande, wil het ZVK ook de taken van het uitvoeringskantoor op Sint Eustatius herzien zodat ook zij een betere diensteverlening kunnen leveren bij medische uitzendingen. Dit zal zich richten op effectievere voorlichting, vooral bij medische uitzendingen en een laagdrempelige mogelijkheid om klachten kenbaar te maken. Op korte termijn zal ook daar een «town hall meeting» worden gehouden, waarbij belangrijke informatie met de inwoners van Sint Eustatius zal worden gedeeld. En wordt lokaal iemand aangesteld om klachten in behandeling te nemen.

Voor verbetering op lange termijn voeren het Ministerie van VWS en OLS gesprekken om de logistiek van medische uitzendingen verder te verbeteren. Aan de ene kant om de dienstverlening van het ZVK en de planning van de ziekenhuizen in de regio te optimaliseren en aan de andere kant om te kijken of het ziekenhuis meer zelf kan doen in de organisatie van de medische uitzendingen. December jl. is in een gesprek aan OLS voorgesteld om hiervoor samen met het ziekenhuis een pilot op te zetten. Dat deze pilot niet het antwoord is of kan zijn op de uitdagingen van het vliegverkeer van en naar Saba mag niet uit het oog mag worden verloren.

Tijdens bezoeken in januari jl. en april jl. heeft pSG VWS opnieuw bevestigd dat VWS welwillend staat tegenover deze pilot. De enige logische partij om deze taak en verantwoordelijkheid van het ZVK over te nemen, is het Sabaanse ziekenhuis. De verwijzende huisartsen en de organisatie van de medische uitzendingen worden hiermee in één hand gebracht. VWS is in gesprek met het ziekenhuis om vast te stellen onder welke voorwaarden het ziekenhuis deze taak op zich kan en wil nemen. Het ziekenhuis zal dan voor de duur van de pilot de middelen krijgen om deze taak uit te voeren. Aangezien het nog niet duidelijk is of het ziekenhuis deze taak op zich kan en wil nemen kan ik nog geen inschatting maken binnen welk termijn met deze pilot kan worden gestart. Uiteraard is het streven zo snel mogelijk met de pilot te starten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis