Kamerstuk 35000-XVI-123

Reactie op verzoek commissie inzake appreciatie op het Franse onderzoek en de ervaringen in Frankrijk inzake hersteloperaties bij vrouwenbesnijdenis

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 20 maart 2019
Indiener(s): Bruno Bruins (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-123.html
ID: 35000-XVI-123

Nr. 123 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2019

De vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd een appreciatie te geven over Frans onderzoek inzake hersteloperaties bij vrouwenbesnijdenis.

In reactie op dit verzoek wil ik opmerken dat ik op 18 oktober jl. bij de begrotingsbehandeling van VWS aan de Kamer heb meegedeeld dat de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een concept-Leidraad Medische zorg voor vrouwen en meisjes met vrouwelijke genitale verminking heeft opgesteld. In dat concept is ook ingegaan op hersteloperaties na vrouwelijke genitale verminking. De NVOG kwam in haar concept-leidraad tot de conclusie dat de beschikbare literatuur met betrekking tot wat reconstructie is, wat het doel is en wat de mogelijkheden en effecten ervan zijn, gering is. Zo geeft de NVOG in het concept aan dat er zwak bewijs is voor vermindering van pijnklachten en dat er eigenlijk behoefte is aan een klinische trial van goede kwaliteit om de veiligheid en effectiviteit van reconstructie na vrouwelijke genitale verminking te onderzoeken. Voor deze concept-leidraad is ook de literatuur over Frans onderzoek naar de effecten van deze hersteloperaties meegewogen.

Inmiddels heeft de NVOG de leidraad voor autorisatie aan haar leden en de overige bij het opstellen van de concept-leidraad betrokken partijen voorgelegd. Zodra de leidraad is geautoriseerd -naar verwachting van de NVOG dit voorjaar- zal ik hierover het oordeel van het Zorginstituut vragen.

Het is de bestaande praktijk dat de wetenschappelijke verenigingen van de betrokken medisch specialismen bij het opstellen of actualiseren van hun kwaliteitsdocumenten zoals kwaliteitsstandaarden, richtlijnen en leidraden, de relevante beschikbare literatuur en onderzoek betrekken en wegen. Deze praktijk heeft de NVOG ook toegepast bij het opstellen van de hiervoor genoemde concept-leidraad en van de ter autorisatie voorgelegde leidraad.

Dezelfde praktijk om de beschikbare wetenschappelijke literatuur en onderzoek mee te nemen, heeft ook de Britse vereniging van gynaecologen gevolgd voor de actualisatie in 2015 van haar richtlijn. Daarbij is ook de literatuur over Frans onderzoek naar reconstructie na vrouwelijke genitale verminking betrokken. In deze Britse richtlijn wordt deze reconstructieve chirurgie afgeraden omdat er aanwijzingen zijn voor onaanvaardbare complicaties zonder dat er doorslaggevend bewijs bestaan voor het nut van de ingreep.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins