Kamerstuk 35000-XIII-79

Begrotingswijzigingen verplichtingen ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2018 van Economische Zaken en Klimaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (XIII) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 25 februari 2019
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XIII-79.html
ID: 35000-XIII-79

Nr. 79 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT EN VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 februari 2019

Met mijn brief van 17 december 2018 (Kamerstukken 35 000 XIII en 35 000 XIV, nr. 76) heb ik u met de zogenaamde Veegbrief geïnformeerd over de op dat moment voorziene begrotingswijzigingen (voor verplichtingen, uitgaven en ontvangsten) ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2018 van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds. Op basis van de realisatiecijfers over 2018 informeer ik u, samen met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, over de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen (verhogingen) die ten tijde van de vorige brief nog niet bekend waren of waarvan het bedrag is aangepast. Deze begrotingswijzigingen worden verwerkt in de slotwet 2018.

In onderstaand overzicht treft u per beleidsartikel de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen aan op het EZK-deel van de begroting sinds de 2e suppletoire begroting 2018.

bedragen x € 1.000

Art.

Omschrijving

Verplichtingen

1

Subsidieregeling cybersecurity

164

1

Raad voor Accreditatie

30

1

Nederlandse Normalisatie Instituut

154

2

Stortingen Begrotingsreserves

28.422

2

Groene Groei en Biobased Economy

20

2

SBIR

561

2

Logius

181

2

Kamer van Koophandel

3.123

2

NWO-TTW

200

2

Ruimtevaart

474

4

MEP

2.010

4

Regeling sportaccommodaties

1.000

4

Caribisch Nederland

978

Toelichting

Artikel 1 Goed functionerende economie en markten

Subsidieregeling cybersecurity

Betreft het vastleggen van een subsidie verstrekt aan groepen van bedrijven in niet-vitale sectoren die op cybersecurity terrein willen samenwerken. De subsidie loopt voor drie jaar en is in één keer vastgelegd overeenkomstig de vastgestelde regeling. Het verplichtingenbudget was hiervoor niet voldoende gecorrigeerd. Meerjarig is het benodigde kasbudget beschikbaar op de begroting.

Raad voor Accreditatie

De overschrijding komt door het verplichten van de subsidie aan de Raad voor Accreditatie voor het jaar 2019. De subsidie voor 2019 is hoger vastgesteld dan eerder begroot. Meerjarig zal de reeks in de begroting voor de komende vijf jaar worden bijgesteld bij Voorjaarsnota 2019.

Nederlandse Normalisatie Instituut

Overschrijding komt door het verplichten van de subsidie aan het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) voor het jaar 2019. De subsidie voor 2019 is hoger vastgesteld dan begroot. Het beschikbare kasbudget is in 2019 beschikbaar op de begroting.

Artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatie en duurzaam ondernemen

Stortingen Begrotingsreserves

In 2018 is in totaal € 28,4 mln gestort in de begrotingsreserves van de

garantieregelingen. Dit betreft de volgende stortingen: Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) (€ 21,7 mln), Garantie Ondernemingsfinanciering (€ 2,1 mln), Groeifaciliteit (€ 4,5 mln) en MKB-financiering (€ 0,2 mln). In de Veegbrief van december 2018 was de prognose dat de totale storting € 26,6 mln zou bedragen. De daadwerkelijke storting is bepaald op basis van de gerealiseerde premieontvangsten en schade-uitgaven in 2018.

Groene Groei en Biobased Economy

De overschrijding wordt veroorzaakt doordat in het kader van Biobased Economy extra budget is toegekend aan DICTU (€ 0,04 mln) voor de grondstoffenscanner en Green Deal websites.

Small Business Innovation Research (SBIR)

De overschrijding van € 0,6 mln wordt veroorzaakt door de aangegane verplichtingen voor de tweede fase van de SBIR Blockchain Groningen en de eerste fase van de SBIR Energietransitie Vaarwegen.

Logius

De hogere verplichtingenrealisatie is het gevolg van het aangaan van een driejarige verplichting voor Bureau Forum Standaardisatie (BFS), bij Logius.

Kamer van Koophandel

De verplichtingenoverschrijding wordt veroorzaakt doordat het verplichtingenbudget voor de KvK niet was gecorrigeerd voor de loon- en prijsbijstelling en de bijdragen van andere departementen om de totale opdracht 2019 te kunnen committeren. Het hiervoor benodigde kasbudget is in 2019 beschikbaar.

NWO-TTW

Dit betreft de bijdrage aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de gezamenlijke activiteiten van het NWO-instituut Nikhef met de provincie Limburg voor de voorbereidende werkzaamheden voor de mogelijke komst van de Einstein Telescope.

Ruimtevaart

In de veegbrief van december 2018 was gemeld dat de verplichtingen met € 0,45 mln zouden worden overschreden. De daadwerkelijke realisatie kwam beperkt hoger uit.

Artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering

Milieukwaliteit van de Elektriciteitsproductie (MEP)

Er heeft op grond van een ingediend bezwaar een ophoging van een bestaande subsidiebeschikking plaatsgevonden van ruim € 2 mln.

Regeling sportaccommodaties

Ten tijde van de Najaarsnota 2018 werd verwacht dat het bedrag aan aanvragen zou blijven steken op € 7 mln. Tegen de verwachting in is toch het gehele budgetplafonds van € 8 mln tot verplichting gekomen.

Caribisch Nederland

Het Ministerie van EZK heeft het bezwaar dat het energiebedrijf van Bonaire (WEB) had ingediend tegen de over 2018 toegekende netbeheersubsidie verloren, waardoor een hogere subsidie is toegekend dan begroot aan zowel het energiebedrijf van Bonaire als dat van Saba en het budget met bijna € 1 mln is overschreden.

In onderstaand overzicht treft u per beleidsartikel de begrotingswijzigingen voor de verplichtingen aan op het LNV-deel van de begroting sinds de 2e suppletoire begroting 2018.

bedragen x € 1.000

Art.

Omschrijving

Verplichtingen

6

Subsidies plantaardige productie

6.022

6

Apurement

10.663

6

Reserve visserij

1.608

6

Opdrachten mestbeleid

6.568

6

Diergezondheid en dierenwelzijn

1.588

6

Voedselzekerheid en Europees landbouwbeleid

1.197

8

Bijdrage Staatsbosbeheer

840

Toelichting

Artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens

Plantaardige productie

Het verplichtingenbudget wordt opgehoogd met € 6 mln euro ten behoeve van een kasbeslag van subsidies in 2019 en verder. Het betreft de subsidies Marktintroductie energie-innovaties (MEI) en Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG).

Apurement

De hogere realisatie van € 10,7 mln komt met name voort uit de door de Europese Commissie opgelegde correcties. De onttrekking uit de reserve apurement wordt aan het einde van het jaar daadwerkelijk gedaan en technisch verwerkt, waardoor er tegenover de gerealiseerde uitgaven een verplichtingen (en uitgaven-) budget komt dit staan. Dit wordt bij slotwet verwerkt.

Begrotingsreserve visserij

De storting is het niet bestede deel van de nationale cofinanciering voor de regelingen van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij 2014–2020 die is vastgelegd in het Operationeel Programma van het EFMZV en behouden blijft voor cofinanciering van toekomstige uitgaven. Dit betreft een actualisatie van de raming in de 2e suppletoire begroting.

Mestbeleid

Het verplichtingenbudget voor opdrachten in het kader van het mestbeleid worden opgehoogd met € 6,5 mln. Met name in verband met het verplichten van opdrachten met een kasbeslag in 2019 en verder.

Diergezondheid en dierenwelzijn

De ophoging van het verplichtingenbudget met € 1,6 mln wordt met name veroorzaakt door een hogere bijdrage aan het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) voor het beheer van het diergeneeskunderegister in verband met een andere toerekening van kosten. Deze heeft een doorwerking naar 2019 en 2020 en mogelijk verder.

Voedselzekerheid en Europees landbouwbeleid

Het ophoging van het verplichtingenbudget met € 1,2 mln wordt grotendeels veroorzaakt door een BES-project voor landbouwontwikkeling op Saba. De hogere verplichting in 2018 leidt tot kaseffecten in 2019 en verder.

Artikel 8 Natuur en biodiversiteit

Bijdrage Staatsbosbeheer

De verplichtingen voor Staatsbosbeheer zijn met € 0,8 mln verhoogd voor het aangaan van de reguliere bijdrage 2019.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten