Kamerstuk 35000-XII-70

Beantwoording van een vraag van het lid Ziengs, gesteld tijdens de tweede termijn van de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat en Infrastructuurfonds 2019, over het KNMI

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 14 december 2018
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XII-70.html
ID: 35000-XII-70

Nr. 70 BRIEF VAN STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2018

Op woensdag 7 (Handelingen II 2018/19, nr. 20, items 8 en 12) en donderdag 8 november (Handelingen II 2018/19, nr. 21, item 14) zijn de begrotingen van IenW en het Infrastructuurfonds voor 2019 in de Tweede Kamer behandeld. Tijdens de tweede termijn heb ik toegezegd de vraag met betrekking tot het KNMI zoals gesteld door het lid Ziengs schriftelijk te beantwoorden.

Hierbij doe ik u de beantwoording toekomen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Vraag:

In de schriftelijke beantwoording wordt ook geschreven over het KNMI, in antwoord op een vraag over de zogenaamde benchmark. Er is echter alleen ingegaan op de overheadkosten. Ik heb specifiek gezegd dat het uurtarief kennelijk wordt verhoogd om tot een beter verdienmodel te komen. Nu wordt alleen ingezoomd op een eerder onderzoek als het gaat om overheadkosten. Daar heb ik niet om gevraagd en ik wil graag een specifieker antwoord.

Antwoord:

De tarieven zijn niet verhoogd om tot een beter verdienmodel te komen maar stijgen als gevolg van een tweetal ontwikkelingen:

Enerzijds stijgen de (overhead)kosten door een stijging van de kosten van de ICT-dienstverlening die het KNMI bij derden afneemt. Deze kosten maken integraal onderdeel uit van de tarieven en betreffen onder andere de zogenoemde variabele kosten in het tarief. Deze stijging wordt (jaarlijks) procentueel verwerkt in de tarieven.

Daarnaast stijgen de personeelskosten als gevolg van de nieuwe CAO voor het Rijk.

Voor de uitvoering van de wettelijke taken ontvangt het KNMI jaarlijks een bijdrage welke reeds meerjarig is vastgelegd. Daarnaast heeft het KNMI ontvangsten uit maatwerk en subsidieopdrachten. In veel van deze gevallen zijn de tarieven meerjarig vastgelegd in contracten waardoor het niet altijd mogelijk is stijgende kosten direct te verrekenen in het tarief.

Het resultaat over het jaar 2017 heeft geen gevolg gehad op de tarieven van het KNMI. Naar aanleiding van dit resultaat is het programma basale dienstverlening opgesteld. Onderdeel hiervan is dat het KNMI efficiency maatregelen treft in de bedrijfsvoering. Daarnaast wordt in lijn met de Regeling Agentschappen het eigen vermogen van het KNMI door de eigenaar aangevuld.

Daarmee is een verhoging van de tarieven niet noodzakelijk geweest om het resultaat van het KNMI in de toekomst te verbeteren.