Kamerstuk 35000-X-9

Reactie op verzoek commissie over de brief van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) inzake de repatriëring van stoffelijke resten van Nederlandse militairen van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN) in Noord-Korea

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 9 oktober 2018
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-X-9.html
ID: 35000-X-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 oktober 2018

Hierbij reageer ik op het verzoek van de vaste commissie voor Defensie, om mijn reactie aan te bieden op de brief van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) gericht aan de Minister-President inzake de repatriëring van stoffelijke resten van Nederlandse militairen van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN) in Noord-Korea.

Noord-Korea heeft afgelopen juli 55 kisten met de vermoedelijke stoffelijke resten van gesneuvelde Amerikaanse militairen uit de Koreaanse Oorlog (1950–1953) overgedragen aan de Verenigde Staten. Dit gebeurde na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Yong-un. Het NDVN was tijdens de Koreaanse Oorlog ingedeeld bij het Amerikaanse 38th Regiment, 2nd Division, 8th Army. Van de Nederlandse militairen die bij het NDVN dienden, zijn er op dit moment nog steeds vijf vermist.

Naar aanleiding van de brief van de VOKS hebben de Ministeries van Algemene Zaken en van Defensie in augustus gesproken met vertegenwoordigers van de vereniging. Bij Defensie is een contactpersoon aangewezen die de VOKS op de hoogte zal houden over eventuele ontwikkelingen en bij wie de vereniging terecht kan voor vragen.

Defensie doet al het mogelijke om te assisteren bij het vinden van de vijf vermiste Nederlandse militairen die dienden bij het NDVN. Zo is er nauw contact met de Amerikaanse Defence Prisoner of War/Missing in Action Accounting Agency (DPAA), het agentschap dat het identificatieonderzoek van de stoffelijke resten in de 55 kisten uit Noord-Korea uitvoert. Gelet op het feit dat er naast de vijf Nederlanders onder meer nog enkele duizenden Amerikanen zijn vermist, is de kans niet groot dat er Nederlandse stoffelijke resten in de kisten zitten.

Niettemin zorgt Defensie ervoor dat de DPAA alle informatie krijgt die nodig is voor de identificatie van de stoffelijke resten van de vijf vermiste Nederlandse militairen. De VOKS wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van dit proces.

De inschatting is dat het identificeren van de stoffelijke resten in de 55 kisten veel tijd in beslag zal nemen. Het is thans niet mogelijk een tijdsindicatie te geven.

Nederland heeft slechts zeer sporadisch contact op diplomatiek niveau met Noord-Korea. Wel is er, naast de Verenigde Staten, contact met de Zuid-Koreaanse autoriteiten over de vijf vermiste NDVN-militairen. Vanwege positieve ontwikkelingen tussen Noord- en Zuid-Korea wordt er nu gekeken naar de verdieping van de samenwerking met onder andere het Zuid-Koreaanse Ministry of National Defense Agency for KIA Recovery and Identification (MAKRI) teneinde de kans te vergroten dat de vijf vermiste Nederlandse militairen nog kunnen worden geïdentificeerd.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten