Kamerstuk 35000-X-143

Decoratiebeleid inzake Nederlandse militairen in Litouwen en de bij de hulp n.a.v. orkaan Irma betrokken militairen en over het besluit om het personeel te erkennen en te waarderen van een inzet in de Verenigde Arabische Emiraten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 19 juni 2019
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-X-143.html
ID: 35000-X-143

Nr. 143 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2019

In het Algemeen Overleg Personeel Defensie d.d. 12 maart jl. heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over het decoratiebeleid inzake Nederlandse militairen in Litouwen en de bij de hulp n.a.v. orkaan Irma betrokken militairen (Kamerstuk 35 000 X, nr. 111). Met deze brief doe ik onder meer deze toezegging gestand. Ik wil met deze brief tevens uw Kamer informeren over mijn besluit om het personeel te erkennen en te waarderen van een inzet in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hulp naar aanleiding van Irma

Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een orkaan in de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op onder meer Sint Maarten. Een kleine twee weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria erover raasde. Militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven.

De militairen aanwezig in het toegewezen operatiegebied zijn voor hun inzet gewaardeerd met de herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen (HHR). Met het vaststellen van het aan het rampgebied gerelateerde operatiegebied zijn Curaçao en Aruba als de nationale uitvalsbasis voor de hulpverlening niet meegenomen. De aldaar ingezette militairen voor de bestrijding van de ramp werden daarmee onterecht uitgesloten voor de herinneringsmedaille. De hulpverleningsoperatie werd namelijk gecoördineerd vanaf het Maritiem Hoofdkwartier in het Caribisch Gebied op Curaçao. Op Curaçao werden bovendien slachtoffers van de orkaan opgevangen. Daarnaast werd vanaf Aruba ook hulp verleend. Gesteund door uw Kamer, heb ik het voornemen om ook deze militairen te waarderen met de HHR.

Litouwen

De presentie in Litouwen heeft alle kenmerken van een militaire missie. Zo krijgt het personeel een aanvullende missiegerichte opleiding, ontvangen de militairen een vergoeding volgens de Regeling voorzieningen vredes- en humanitaire operaties, kennen de militairen primitieve leefomstandigheden en werken de militairen met afwijkende roosters (24/7) tijdens hun inzet die doorgaans zes maanden duurt. Aanvullend wordt, vergelijkbaar met de reguliere missies, passend aandacht besteed aan het thuisfront. Daarnaast ervaren de militairen tijdens de presentie in Litouwen een voortdurende (hybride) dreiging.

Mede op aangeven van de Kamer heb ik besloten om, gelet op artikel 1, vierde lid van het Besluit Herinneringsmedaille Internationale Missies, met terugwerkende kracht de Herinneringsmedaille Internationale Missies toe te kennen aan de militairen die minimaal 30 dagen aaneengesloten deelgenomen hebben aan de voorwaartse NAVO-presentie in Litouwen. Ik laat hiertoe voor deze unieke voorwaartse inzet in de Baltische regio een passende gesp ontwikkelen.

Ik onderzoek of en zo ja hoe dit ook van toepassing kan worden verklaard voor de militairen van de marine en luchtmacht die respectievelijk met de Standing NATO Maritime Group en Baltic Air Policing in de Baltische regio zijn ingezet.

FSE Mirage (VAE)

Het Forward Support Element Mirage (FSE Mirage) is een strategisch logistiek element in de Verenigde Arabische Emiraten waarvandaan Defensie al jarenlang missies in de regio, met name Afghanistan en Irak, ondersteunt. Het personeel, werkzaam op deze locatie, is hiervoor tot 1 december 2016 gewaardeerd met de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Ik onderken echter dat ook de militairen die na 1 december 2016 onderdeel hebben uitgemaakt van het FSE Mirage deze waardering en erkenning verdienen voor hun bijdrage aan de ondersteuning van de internationale missies waaronder Resolute Support. Gelet op artikel 1, vierde lid van het Besluit Herinneringsmedaille Internationale Missies, heb ik besloten om met terugwerkende kracht ook de Herinneringsmedaille Internationale Missies toe te kennen aan de militairen die minimaal 30 dagen aaneengesloten deel hebben uit gemaakt van het FSE Mirage.

Afsluiting

De uitwerking van bovenstaande besluiten is inmiddels opgestart maar kost tijd, ik vraag hiervoor uw begrip.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten