Kamerstuk 35000-VIII-165

Reactie op het verzoek van het lid Beertema, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 30 januari 2019, over het bericht dat een meisje van 10 jaar spijbelt voor het klimaat

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 22 februari 2019
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-VIII-165.html
ID: 35000-VIII-165

Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 februari 2019

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen die zijn gesteld in het ordedebat over het fenomeen klimaatspijbelen over hoeveel gevallen dit nu voorkomt, wat eraan gedaan wordt en wat ik, als Minister, hiervan vind (Handelingen II 2018/19, nr. 47, item 7).

De cijfers voor verzuim worden elk jaar in oktober door de gemeente aan DUO doorgegeven. Deze cijfers zijn op jaarbasis. Ik kan u daarom niet zeggen om hoeveel leerlingen het gaat die verzuimen om te demonstreren voor het klimaat.

Scholen zijn vrij om het lesprogramma zelf in te richten. De betrokkenheid van leerlingen bij belangrijke maatschappelijke thema’s vind ik een goed gegeven en is ook een van de doelen van het burgerschapsonderwijs. Omdat het hier gaat om leerplichtige leerlingen, is het in eerste instantie aan de school om af te wegen of hier sprake is van geoorloofd lesverzuim of niet (zie ook de brief met de beantwoording op de schriftelijke vragen van de leden Beertema en Kops (PVV) (Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 1667).

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob