Kamerstuk 35000-V-80

Reactie op verzoek commissie inzake de brief van het Taipei Representative Office in the Netherlands over deelname van Taiwan aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldgezondheidsassemblee (WHA)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 27 juni 2019
Indiener(s): Sigrid Kaag (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-V-80.html
ID: 35000-V-80

Nr. 80 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2019

Hierbij voldoe ik, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, graag aan het verzoek van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 6 juni jl. om een reactie te geven op de brief van het Taipei Representative Office in the Netherlands over deelname van Taiwan aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldgezondheidsassemblee (WHA).

Allereerst hecht ik eraan te benadrukken dat het kabinet zich strikt houdt aan het Nederlandse één-Chinabeleid, waarbij Nederland de regering van de Volksrepubliek China (in Peking) als enige wettige regering van China erkent. Dit betekent dat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Taiwan onderhoudt. Nederland onderhoudt wel goede economische, culturele en wetenschappelijke betrekkingen met Taiwan.

Op basis van het één-Chinabeleid kan Nederland geen steun verlenen aan lidmaatschap van Taiwan bij internationale organisaties waarvan alleen soevereine staten lid kunnen worden. Het kabinet is evenwel van mening dat betekenisvolle deelname van Taiwan aan internationale bijeenkomsten over volksgezondheid in het belang van de internationale gemeenschap zou zijn, en keurt politisering van Taiwans betekenisvolle deelname aan internationale bijeenkomsten af.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag