Gepubliceerd: 9 april 2019
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiën) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-IX-20.html
ID: 35000-IX-20

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 april 2019

In mijn brief d.d. 17 januari inzake de beantwoording van feitelijke vragen over de uitgifte van groene obligaties (Kamerstuk 35 000 IX, nr. 16) heb ik aangegeven dat het zogeheten «Green Bond Framework» dat de uitgangspunten voor de groene obligatie bevat, voorafgaande aan de uitgifte zal worden gepubliceerd. Het Agentschap van het Ministerie van Financiën heeft vandaag het Green Bond Framework voor de groene obligatie tezamen met de second party opinion van Sustainalytics gepubliceerd. Graag stel ik deze documenten ook beschikbaar aan uw Kamer1.

Voorts had ik aangegeven dat ik de lat voor de uitgifte van de groene obligatie hoog zou leggen door de opbrengsten van de groene obligatie toe te rekenen aan «donkergroene» uitgaven en dit – zo mogelijk – door een aanvullende certificatie tot uitdrukking te laten komen. Ik ben verheugd dat de beoogde aanvullende certificatie inderdaad door het Climate Bonds Initiative, een gerespecteerde organisatie die uitgewerkte standaarden voor klimaatfinanciering heeft ontwikkeld, is afgegeven.

Tot slot heeft het Agentschap vandaag via een persbericht 21 mei als veilingdatum voor de groene obligatie bekendgemaakt. De looptijd van de groene obligatie is vastgesteld op 20 jaar (aflosdatum is 15 januari 2040) en beoogd wordt een bedrag van € 4 tot 6 miljard op te halen. Meer informatie is te vinden op de website van het Agentschap (www.dsta.nl). Ik zal uw Kamer na afloop van de veiling informeren over de resultaten.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra