Kamerstuk 35000-IV-43

Voorhangprocedure Wijziging Besluit onderstand BES in verband met het introduceren van een toeslag bij de AOV-gerechtigde leeftijd

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 15 februari 2019
Indiener(s): Tamara van Ark (staatssecretaris sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-IV-43.html
ID: 35000-IV-43

I/ nr. 43 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 15 februari 2019.

De wens dat het in de maatregel geregelde onderwerp bij de wet wordt geregeld kan door of namens een van beide Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 15 maart 2019.

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2019

Ingevolge het negende lid van artikel 18.3 van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba overleg ik uw Kamer bijgaand een wijziging van het Besluit onderstand BES en de daarbij behorende nota van toelichting1.

De wijziging heeft betrekking op de introductie van een toeslag voor de onderstandsgerechtigde die de leeftijd heeft bereikt waarop recht op ouderdomspensioen ontstaat op grond van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES. Deze toeslag is onderdeel van het pakket aan maatregelen om de bestaanszekerheid van inwoners van Caribisch Nederland te verbeteren waarover beide Kamers op 29 juni 20182 zijn geïnformeerd.

Onderdeel van voorliggend wijzigingsbesluit is dat de termijn, waarin een AOV-gerechtigde die recht heeft op onderstand verblijf mag houden buiten de openbare lichamen, wordt uitgebreid van vier naar dertien weken. Dit hangt samen met het ontbreken van een arbeidsverplichting voor personen met de pensioengerechtigde leeftijd. De termijn van dertien weken is bovendien in lijn met de termijn in de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Ik geef de RCN-unit SZW toestemming om vanaf 1 januari 2019 de huidige regelgeving alleen te handhaven als een AOV-gerechtigde in de onderstand langer dan dertien weken buiten Caribisch Nederland verblijft. De reden is dat de vier weken termijn momenteel al van toepassing is op AOV-gerechtigden met een aanvulling vanuit de onderstand en deze groep met de verhoging van de toeslag zelfstandig wonen per 1 januari 2019 aanzienlijk groter wordt. De wijziging voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van de mogelijkheid om te anticiperen op inwerkingtreding van aangepaste wet- en regelgeving. Het gaat om een situatie waarin sprake is van in voorbereiding zijnde regelgeving die begunstigend werkt voor zowel AOV-gerechtigden als de uitvoering. Omdat de betreffende wijziging naar verwachting uiterlijk 1 juli 2019 inwerking kan treden, is de situatie slechts van beperkte duur.

Voor uw Kamer bestaat de gelegenheid om binnen vier weken na de datum van de ontvangst van deze brief wensen en bezwaren bij de voorgestelde wijziging van het Besluit onderstand BES ter kennis te brengen van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark