Gepubliceerd: 9 maart 2018
Indiener(s): Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34901-2.html
ID: 34901-2

Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 tot en met 2

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 2.3, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016 elk afzonderlijk bij wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2018 wijzigingen aan te brengen in:

  • de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

  • de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht (de zgn. begrotingstoelichting).

Wetsartikel 4

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van deze wet.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

B. BEGROTINGSTOELICHTING

a. Inhoudelijke toelichting

In het Regeerakkoord is een enveloppe van € 300 mln per jaar (2018 tot en met 2030) opgenomen op de aanvullende post van het Ministerie van Financiën ten behoeve van Klimaat (maatregel E23 uit het Regeerakkoord). Er is een splitsing aangebracht in de besluitvorming over de besteding van de enveloppe tussen de middelen in 2018 en de middelen in 2019 en verder. Voor de middelen in 2019 en verder geldt dat deze worden gekoppeld aan de besluitvorming over het Klimaat- en Energieakkoord. De middelen 2018 worden door middel van incidentele suppletoire begrotingen aan de begrotingen toegevoegd.

In onderstaande overzichtstabel is de verdeling van het budget over de verschillende departementen opgenomen.

Besteding Klimaat-enveloppe voor het jaar 2018 (Bedragen x € 1 mln)

Departement

Budget

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK, VII)

95,0

Economische Zaken en Klimaat (EZK, XIII)

117,0

Infrastructuur en Waterstaat (IenW, XII)

38,5

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

44,5

Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS, XVI)

5,0

Totaal

300,0

Via de incidentele suppletoire begrotingen worden de middelen van de aanvullende post overgeheveld naar de departementale begrotingen. De in bovenstaande tabel opgenomen middelen voor VWS (€ 5 mln) worden bij Voorjaarsnota 2018 van de aanvullende post toegevoegd aan de VWS-begroting.

Onderstaand treft u voor de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit per begrotingsartikel een toelichting aan bij de financiële instrumenten.

Begrotingsstaat Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen

Subsidies

Verduurzaming industrie

Er wordt totaal € 30 mln beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van de industrie. Dit betreft voor € 26 mln een tenderregeling waarmee, vooruitlopend op definitieve regelingen, kostenefficiënte initiatieven die leiden tot CO2-reductie binnen de industrie worden versneld. Naast versnelling van concrete investeringsprojecten wordt met deze tender ervaring opgedaan voor de vormgeving van maatregelen die nodig zijn om de klimaatambitie uit het regeerakkoord te realiseren. De overige € 4 mln gaat naar de bijdrage aan RVO.nl (zie toelichting hieronder).

Bijdrage aan agentschappen

Bijdrage aan RVO.nl

Voor de opstart, het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid voor de verduurzaming van de industrie wordt € 4 mln uitgetrokken. Deze kosten zijn voor 2018 hoger dan het geval is bij bestaande regelingen, mede omdat in enkele gevallen (arbeidsintensief) maatwerk noodzakelijk is.

Artikel 4 Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering

Subsidies

Topsectoren Energie – Tenderregeling Energie-innovatie

Totaal komt er voor de Tenderregeling Energie-innovatie € 33,6 mln beschikbaar. Dit budget wordt als volgt verdeeld:

  • Het gaat om extra middelen (€ 3,9 mln) voor de in 2017 gestarte tenderregeling waterstof binnen de Topsector Energie om pilots in de industrie, op het gebied van mobiliteit en de gebouwde omgeving mogelijk te maken.

  • Daarnaast is er € 5,1 mln beschikbaar voor verkennende studies die aangeven waar onderzoek en innovatie in Nederland op gericht zouden moeten worden om de meest effectieve bijdrage aan de energie- en klimaattransitie te kunnen leveren. Het gaat hierbij concreet om het ondersteunen van studies voorafgaand aan pilots, demonstratieprojecten of grote infrastructurele projecten op het gebied van verduurzaming van de industrie, waterstof, systeemintegratie op de Noordzee, CCUS, groen gas, geo-energie en vervanging van infrastructuur in de gebouwde omgeving.

  • Ook is er € 13,0 mln beschikbaar voor de ontwikkeling van prototypes en standaardoplossingen in proefprojecten voor kosteneffectieve CO2-reductie in de bestaande bouw.

  • Tenslotte wordt € 11,6 mln gereserveerd voor de co-financiering van pilotprojecten en ondersteuning van project specifieke kostenstudies van afvang- opslag en gebruik van CO2 (CCS en CCU) om inzicht in de kosten te krijgen en ervaring op te doen met de afvangst van CO2.

Klimaat- en Energieakkoord

Dit betreft de benodigde (proces)middelen voor het af te sluiten Klimaat- en energieakkoord (€ 4,2 mln). Het gaat onder andere om incidentele subsidies, financiering van benodigde doorrekeningen, vergader- en kantoorfaciliteiten, ondersteuning, communicatieactiviteiten en bijdragen aan vergoedingen voor voorzitters van de tafels.

Aardwarmte

Aardwarmte heeft de potentie om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de warmtevoorziening. Dit betreft een project van Energiebeheer Nederland (EBN) om in samenwerking met TNO de ondergrond in Nederland in kaart te brengen om inzicht te krijgen in het volledige potentieel van aardwarmte. Het gaat in deze fase om het uitwerken en aanbesteden van de herbewerking van oude bestaande seismiek en het verwerven van nieuwe seismiek. Hiervoor komt een budget van € 21 mln beschikbaar.

Bijdragen aan agentschappen

Bijdrage aan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Dit betreffen de uitvoeringskosten (€ 1,2 mln) van de tenderregelingen binnen de Topsector Energie regeling die door RVO.nl worden uitgevoerd.

Bijdragen aan ZBO’s/RWT’s

TNO Kerndepartement

Voor de maatschappelijke opgave voor energie en klimaat is dringend een impuls nodig op het gebied van onderzoekinfrastructuur en testfaciliteiten. Met name op de terreinen elektrochemische conversie van hernieuwbare elektriciteit, duurzame biobrandstoffen, warmte en (integratie van) zonne-energie. Het gaat hier om de investering (totaal € 26 mln) in vier laboratoria die cruciaal zijn voor de energie/klimaat transitie. Dit betreft een electrochemical lab, een sustainable biofuels Technology lab, een Carnot lab en een Solar lab.

Artikel 40 Apparaat

Personele uitgaven

De extra activiteiten op het gebied van aardwarmte (zie toelichting onder artikel 4) vragen om extra toezicht door de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Dit betreft een budget van € 1 mln.

Begrotingsstaat Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Artikel 6 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens

Subsidies Plantaardige productie

EHG en MEI

Het betreft de ophoging van budgetten ten behoeve van de regeling Energie-efficiency en Hernieuwbare energie Glastuinbouw (EHG, € 8,8 mln) en de regeling Marktintroductie Energie Innovaties (MEI, € 4 mln). Hiermee wordt de praktijkinvoering van «first of a kind» projecten versneld en de kosteneffectiviteit van vernieuwende maatregelen in bestaande kassen verhoogd.

Opdrachten Duurzame veehouderij

Klimaatvriendelijke veehouderij

De methaanuitstoot in de veehouderij wordt vooral veroorzaakt door rundvee- en varkenshouderij. Daarom worden pilot- en demoprojecten op praktijkschaal opgezet voor diverse methoden van methaanreductie uit mestopslagen (bijvoorbeeld mestoxidatie, aanzuring, koeling van mest), inclusief aandacht voor de vervolgeffecten van de aanwending van mest (€ 7 mln). Daarnaast worden financiële middelen ingezet gericht op rantsoenoptimalisatie in relatie tot de spijsvertering van rundvee om methaanemissies te voorkomen (€ 1,5 mln).

Diverse projecten duurzame landbouw

De middelen (€ 6,4 mln) worden ingezet ten behoeve van kennisontwikkeling, -verspreiding van toe te passen maatregelen klimaatslim landgebruik met maatwerk voor onder meer verschillende bedrijfssystemen, bodemsoorten, regio’s. Daarnaast worden demoprojecten opgezet. Tevens is budget gereserveerd voor het monitoren en borgen van de CO2 winst.

Opdrachten Plantaardige productie

Innovatieagenda energie

Pilots voor aardgasloze glastuinbouw worden opgezet (€ 3 mln). Daarnaast worden extra middelen ingezet ten behoeve van onderzoek naar besparing en verduurzaming, nieuwe demonstratieprojecten in teelten, proof of principle projecten voor innovatieve doorbraken en de verspreiding van kennis over energiebesparende techniek/technologie (€ 7,2 mln).

Algemene opmerking

Aan de bovengenoemde projecten uit de Klimaat-enveloppe op artikel 6 zijn uitvoeringskosten verbonden die in een later stadium meer concreet zullen worden. Deze uitvoeringskosten worden uit de toegekende projectmiddelen betaald.

Artikel 8 Natuur en Biodiversiteit

Opdrachten

Klimaatimpuls natuur en biodiversiteit

Veenweidegebieden

Gebiedsgerichte pilots en demo’s worden opgezet om de CO2-uitstoot te verminderen in veenweidegebieden (€ 5 mln) door middel van onderwaterdrainage- en mechanisatietechnieken. Het doel van deze pilots is om «kinderziekten» op te lossen en verdere uitrol van deze nieuwe technieken mogelijk te maken.

Pilots bosbeheer en natuur

Pilots met betrekking tot CO2 worden opgezet in samenwerking met bosbeheerders. Tevens is budget gereserveerd voor het monitoren en borgen van de CO2 winst. Totaal is voor dit onderdeel € 1,6 mln budget gereserveerd.

Algemene opmerking

Aan de bovengenoemde projecten uit de Klimaat-enveloppe op artikel 8 zijn uitvoeringskosten verbonden die in een later stadium meer concreet zullen worden. Deze uitvoeringskosten worden uit de toegekende projectmiddelen betaald.

b. Budgettaire consequenties beleidsartikelen

Begrotingsstaat Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Artikel 2. Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen

Budgettaire gevolgen van beleid, (incidentele suppletoire begroting) (Bedragen x € 1.000)
 

Stand ontwerpbegroting 2018, incl. NvW (1)

Mutatie incidentele suppletoire begroting (2)

Stand incidentele suppletoire begroting 2018 (3)=(1+2)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

VERPLICHTINGEN

1.994.761

30.000

2.024.761

       

Waarvan garantieverplichtingen

1.300.000

 

1.300.000

       
               

UITGAVEN

826.040

30.000

856.040

       
               

Garanties

57.269

 

57.269

       

BMKB

41.674

 

41.674

       

Storting reserve BMKB

             

Groeifaciliteit

8.850

 

8.850

       

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)

6.745

 

6.745

       

Storting reserve GO

             

Garantiefaciliteit Scheepsnieuwbouwfinanciering (GSF)

             

Storting GSF

             

Garanties MKB Financiering

             
               

Subsidies

93.146

26.000

119.146

       

Lucht- en Ruimtevaart

0

 

0

       

MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

29.493

 

29.493

       

Eurostars

17.808

 

17.808

       

Bevorderen Ondernemerschap

5.707

 

5.707

       

Cofinanciering EFRO, inclusief INTERREG

31.373

 

31.373

       

Verduurzaming Industrie

0

26.000

26.000

       

Bijdrage aan ROM's

5.380

 

5.380

       

Overige subsidies

3.385

 

3.385

       
               

Opdrachten

32.303

 

32.303

       

Onderzoek en opdrachten

4.835

 

4.835

       

Caribisch Nederland

1.221

 

1.221

       

ICT beleid

5.975

 

5.975

       

Regeldruk

1.731

 

1.731

       

Mainport Rotterdam

7.868

 

7.868

       

Regiekosten regionale functie

1.016

 

1.016

       

Invest-NL i.o.

9.657

 

9.657

       
               

Bijdragen aan agentschappen

104.127

4.000

108.127

       

Bijdrage RVO.nl

79.929

4.000

83.929

       

Bijdrage Agentschap Telecom

1.629

 

1.629

       

Bijdrage Logius

869

 

869

       

Invest-NL i.o.

21.700

 

21.700

       
               

Bijdragen aan ZBO's/RWT’s

272.870

 

272.870

       

Bijdrage aan TNO

132.685

 

132.685

       

Kamer van Koophandel

115.216

 

115.216

       

Bijdrage aan NWO-TTW

24.969

 

24.969

       
               

Bijdragen aan medeoverheden

1.630

 

1.630

       

Sterke Regio's en Nota Ruimte

1.630

 

1.630

       
               

Bijdragen aan (inter-)nationale organisaties

264.695

 

264.695

       

Internationaal Innoveren

40.022

 

40.022

       

PPS-toeslag (voorheen TKI-toeslag)

107.806

 

107.806

       

TO2 (Deltares, MARIN en NLR)

31.415

 

31.415

       

Topsectoren overig

4.070

 

4.070

       

Ruimtevaart (ESA)

67.061

 

67.061

       

Bijdrage NBTC

8.694

 

8.694

       

Bijdragen organisaties

5.627

 

5.627

       
               

ONTVANGSTEN

109.547

 

109.547

       

BMKB

33.000

 

33.000

       

Groeifaciliteit

8.000

 

8.000

       

Onttrekking begrotingsreserve Groeifaciliteit

             

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)

13.000

 

13.000

       

Garantiefaciliteit Scheepsnieuwbouw-financiering (GSF)

             

Onttrekking GSF

             

Luchtvaartkredietregeling

9.046

 

9.046

       

Rijksoctrooiwet

35.099

 

35.099

       

Eurostars

4.821

 

4.821

       

Joint Strike Fighter

3.750

 

3.750

       

Diverse ontvangsten

2.831

 

2.831

       

Artikel 4. Een doelmatige energievoorziening en beperking van de klimaatverandering

Budgettaire gevolgen van beleid, (incidentele suppletoire begroting) (Bedragen x € 1.000)
 

Stand ontwerpbegroting 2018, incl. NvW en amendementen(1)

Mutatie incidentele suppletoire begroting (2)

Stand incidentele suppletoire begroting 2018 (3)=(1+2)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

VERPLICHTINGEN

17.018.762

86.000

17.104.762

       

Waarvan garantieverplichtingen

66.600

 

66.600

       

UITGAVEN

2.200.115

86.000

2.286.115

       
               

Subsidies

1.937.327

58.833

1.996.160

       

Topsectoren Energie

75.090

33.633

108.723

       

– Tenderregeling Energie-innovatie

26.770

33.633

60.403

       

– SDE+projecten (Hernieuwbare Energie Regeling)

48.320

 

48.320

       

Energie-innovatie (IA)

2.368

 

2.368

       

Green Deal

1.500

 

1.500

       

Klimaat- en Energieakkoord

53.400

4.200

57.600

       

– Demonstratie-regeling Energie Innovatie (DEI)

42.000

 

42.000

       

– Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw

6.600

 

6.600

       

– Projecten Energieakkoord SER

4.800

4.200

9.000

       

MEP

54.991

 

54.991

       

SDE

616.059

 

616.059

       

SDE+

1.058.564

 

1.058.564

       

Storting in begrotingsreserve duurzame energie

             

Aardwarmte

0

21.000

21.000

       

Bijdrage ECN

             

ISDE-regeling

             

Compensatie Energie-intensieve bedrijven (ETS)

62.000

 

62.000

       

CCS

2.080

 

2.080

       

Regeling Sportaccommodaties

             

Hoge Flux Reactor

7.651

 

7.651

       

Elektrisch rijden

             

Caribisch Nederland

3.000

 

3.000

       

Overige subsidies

624

 

624

       
               

Garanties

4.700

 

4.700

       

Aardwarmte

             

Storting in begrotingsreserve Aardwarmte

4.700

 

4.700

       
               

Opdrachten

18.191

 

18.191

       

O&O bodembeheer

4.917

 

4.917

       

SodM onderzoek

2.500

 

2.500

       

Joint implementation

             

Pallas

             

Uitvoeringsagenda Klimaat

573

 

573

       

Klimaat mondiaal

350

 

350

       

Onderzoek en opdrachten

9.851

 

9.851

       
               

Bijdragen aan agentschappen

59.962

1.167

61.129

       

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

47.810

1.167

48.977

       

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

703

 

703

       

KNMI

1.276

 

1.276

       

NEA

7.528

 

7.528

       

RWS

1.215

 

1.215

       

RIVM

1.430

 

1.430

       
               

Bijdragen aan ZBO’s/RWT’s

115.680

26.000

141.680

       

Doorsluis COVA heffing

111.000

 

111.000

       

TNO Kerndepartement

2.980

26.000

28.980

       

TNO SodM

1.700

 

1.700

       
               

Bijdragen aan mede-overheden

36.440

 

36.440

       

Uitkoopregeling

36.440

 

36.440

       
               

Bijdragen aan (inter)nationale organisaties

27.815

 

27.815

       

ECN/NRG

26.358

 

26.358

       

Diverse instituten

1.457

 

1.457

       
               

ONTVANGSTEN

3.445.211

 

3.445.211

       

COVA

111.000

 

111.000

       

Opbrengst heffing ODE (SDE+)

1.074.000

 

1.074.000

       

Onttrekking begrotingsreserve duurzame energie

73.000

 

73.000

       

Aardgasbaten

1.950.000

 

1.950.000

       

Ontvangsten zoutwinning

2.511

 

2.511

       

ETS-ontvangsten

224.000

 

224.000

       

Diverse ontvangsten

10.700

 

10.700

       

Artikel 40 Apparaat

Budgettaire gevolgen apparaat, (incidentele suppletoire begroting) (Bedragen x € 1.000)
 

Stand ontwerpbegroting 2018, incl. NvW (1)

Mutatie incidentele suppletoire begroting (2)

Stand incidentele suppletoire begroting 2018 (3)=(1+2)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

VERPLICHTINGEN

300.121

1.000

301.121

       

UITGAVEN

300.121

1.000

301.121

       
               

Personele uitgaven

206.240

1.000

207.240

       

– waarvan eigen personeel

179.513

870

180.383

       

– waarvan externe inhuur

7.240

35

7.275

       

– waarvan overige personele uitgaven

19.487

95

19.582

       

Materiële uitgaven

93.881

 

93.881

       

– waarvan ICT

7.208

 

7.208

       

– waarvan bijdrage aan SSO’s (exclusief DICTU)

24.046

 

24.046

       

– waarvan SSO DICTU

40.315

 

40.315

       

– waarvan overige materiële uitgaven

22.312

 

22.312

       
               

ONTVANGSTEN

39.393

 

39.393

       

Begrotingsstaat Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Artikel 6. Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens

Budgettaire gevolgen van beleid, (incidentele suppletoire begroting) (Bedragen x € 1.000)
 

Stand ontwerpbegroting 2018, incl. NvW (1)

Mutatie incidentele suppletoire begroting (2)

Stand incidentele suppletoire begroting 2018 (3)=(1+2)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

VERPLICHTINGEN

665.411

37.900

703.311

       

Waarvan garantieverplichtingen

123.015

 

123.015

       

UITGAVEN

548.488

37.900

586.388

       
               

Subsidies

23.119

12.800

35.919

       

Duurzame veehouderij

111

 

111

       

Stoppersregeling fosfaatreductieplan

             

Regeling fijnstofmaatregelen

             

Overig

111

 

111

       

Plantaardige productie

5.146

12.800

17.946

       

Energie-efficiency en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG)

400

8.800

9.200

       

Marktintroductie energie innovaties (MEI)

4.535

4.000

8.535

       

Overig

211

 

211

       

Visserij

5.055

 

5.055

       

Regelingen onder het nieuwe EFMZV

5.055

 

5.055

       

Overige (uitfinanciering regelingen onder EVF)

             

Agrarisch ondernemerschap

5.318

 

5.318

       

Brede weersverzekering

5.318

 

5.318

       

Investeringsregeling Jonge Agrariërs

             

Flankerend beleid Pelsdierhouderijen

             

Kennisontwikkeling en (agrarische) innovatie

7.489

 

7.489

       

Samenwerking POP Nieuwe uitdagingen

             

Overig (onder meer tegemoetkoming Vamil

7.489

 

7.489

       

Apurement

0

 

0

       

Regeling apurement

             

Begrotingsreserves

0

 

0

       

Begrotingsreserve landbouw

             

Storting begrotingsreserve apurement

             
               

Garanties

5.140

 

5.140

       

Storting bijdrage begrotingsreserve Borgstellingsfaciliteit

2.015

 

2.015

       

Verliesdeclaraties Borgstellingsfaciliteit

3.125

 

3.125

       
               

Opdrachten

103.968

25.100

129.068

       

Duurzame veehouderij

2.498

14.900

17.398

       

Mestbeleid

481

 

481

       

Plantaardige productie

3.351

10.200

13.551

       

Plantgezondheid

2.067

 

2.067

       

Diergezondheid en dierenwelzijn

5.145

 

5.145

       

Voedselveiligheid- en kwaliteit/Voedselagenda

19.435

 

19.435

       

Voedselzekerheid en internationaal en Europees landbouwbeleid

2.641

 

2.641

       

Visserij

130

 

130

       

Agrarisch ondernemerschap

2.507

 

2.507

       

Kennisontwikkeling en (agrarische) innovatie

65.713

 

65.713

       
               

Bijdragen aan ZBO’s/RWT’s

82.181

 

82.181

       

Medebewind en overige voormalige publieke PBO-taken

1.510

 

1.510

       

Wageningen Research

77.013

 

77.013

       

College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden

988

 

988

       

Centrale Commissie Dierproeven

738

 

738

       

ZonMW dierproeven

1.932

 

1.932

       

Bijdragen aan andere begrotingshoofdstukken

10.217

 

10.217

       

Diergezondheidsfonds

10.217

 

10.217

       
               

Bijdragen aan (inter)nationale organisaties

10.026

 

10.026

       

FAO en overige contributies

10.026

 

10.026

       
               

Bijdragen aan agentschappen

313.837

 

313.837

       

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

161.858

 

161.858

       

Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland

138.565

 

138.565

       

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

5.923

 

5.923

       

Rijksrederij

7.491

 

7.491

       
               

ONTVANGSTEN

41.026

 

41.026

       

Agroketens

             

Mestbeleid

7.209

 

7.209

       

Diergezondheid en dierenwelzijn

500

 

500

       

Plant- en diergezondheid

             

Voedselveiligheid en kwaliteit

             

Voedselzekerheid en internationaal en Europees landbouwbeleid

5.926

 

5.926

       

Visserij

6.993

 

6.993

       

Agrarisch ondernemerschap

245

 

245

       

Kennisontwikkeling en (agrarische) innovatie

12.157

 

12.157

       

Garanties (provisies Borgstellingsfaciliteit)

2.925

 

2.925

       

Agentschappen

             

Onttrekkingen begrotingsreserves

5.071

 

5.071

       

Artikel 8. Natuur en Biodiversiteit

Budgettaire gevolgen van beleid, (incidentele suppletoire begroting) (Bedragen x € 1.000)
 

Stand ontwerpbegroting 2018, incl. NvW (1)

Mutatie incidentele suppletoire begroting (2)

Stand incidentele suppletoire begroting 2018 (3)=(1+2)

Mutatie

2019

Mutatie

2020

Mutatie

2021

Mutatie

2022

VERPLICHTINGEN

104.964

6.600

111.564

       

UITGAVEN

105.204

6.600

111.804

       
               

Subsidies

2.555

 

2.555

       

Vermaatschappelijking Natuur en Biodiversiteit

1.020

 

1.020

       

Natuur en biodiversiteit op land

763

 

763

       

Beheer Kroondomein

772

 

772

       
               

Leningen

27.345

 

27.345

       

Rente en aflossingen voor bestaande leningen (EHS & PNB)

27.345

 

27.345

       
               

Opdrachten

20.371

6.600

26.971

       

Natuur en Biodiversiteit Grote wateren

7.792

 

7.792

       

Vermaatschappelijking Natuur en Biodiversiteit

4.924

 

4.924

       

Overige stelsel activiteiten

1.931

 

1.931

       

Internationale Samenwerking

3.648

 

3.648

       

Natuur en Biodiversiteit op land

1.653

 

1.653

       

Caribisch Nederland

423

 

423

       

Klimaatimpuls Natuur en Biodiversiteit

 

6.600

6.600

       

Bijdragen aan medeoverheden

600

 

600

       

Natuur en Biodiversiteit Grote Wateren

600

 

600

       

Caribisch Nederland

             
               

Bijdragen aan ZBO’s/RWT’s

25.952

 

25.952

       

Staatsbosbeheer

25.952

 

25.952

       
               

Bijdragen aan (inter)nationale organisaties

1.097

 

1.097

       

Contributies

1.097

 

1.097

       
               

Bijdragen aan agentschappen

27.284

 

27.284

       

Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland

17.871

 

17.871

       

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

9.413

 

9.413

       
               

ONTVANGSTEN

57.180

 

57.180

       

Landinrichtingsrente

37.259

 

37.259

       

Verkoop gronden

15.000

 

15.000

       

Overige

4.921

 

4.921