Gepubliceerd: 10 april 2018
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: luchtvaart openbare orde en veiligheid terrorisme verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34861-8.html
ID: 34861-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 april 2018

Hierbij bied ik u aan het advies van de Raad voor de Rechtspraak en het rapport «Ketenbrede Impactanalyse Pi-NL» van Significant1. Deze worden u gezonden in het kader van het reeds bij uw Kamer ingediende wetsvoorstel ter implementatie van de PNR-richtlijn.2 Het wetsvoorstel ziet op het gebruik van persoonsgegevens van passagiers voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit. In de memorie van toelichting wordt naar deze impactanalyse van Significant verwezen; deze was ten tijde van het indienen van het wetsvoorstel echter nog niet definitief gereed.3

Het advies van de Raad voor de Rechtspraak gaat uit van de uitkomsten van de impactanalyse van Significant, maar de Raad voor de Rechtspraak neemt ook nog andere factoren mee in zijn schatting van de mogelijke werklastgevolgen van het wetsvoorstel voor de rechtspraak.

Met alle betrokken ketenpartners is afgesproken dat de werklast na inwerkingtreding van de PNR-wet wordt gemonitord. De ketenpartners, inclusief de Raad voor de Rechtspraak, onderschrijven de noodzaak van die monitoring gelet op het onzekere karakter van de impact van de PNR-wet op de langere termijn. Betrokken ketenpartners zijn voorts overeengekomen dat structurele middelen die in 2019 en 2020 beschikbaar komen voor de betrokken ketenpartners op basis van deze monitoring worden verdeeld.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus