Kamerstuk 34832-4

Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport

Dossier: Samenvoeging van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout

Gepubliceerd: 17 november 2017
Indiener(s): Piet Hein Donner (CDA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34832-4.html
ID: 34832-4

Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT1

Hieronder zijn opgenomen het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State d.d. 13 oktober 2017 en het nader rapport d.d. 14 november 2017, aangeboden aan de Koning door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is cursief afgedrukt.

Bij Kabinetsmissive van 20 september 2017, no. 2017001569, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het voorstel van wet tot samenvoeging van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout, met memorie van toelichting.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 20 september 2017, nr. 2017001569, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 17 oktober 2017, nr. W04.17.0305/I, bied ik U hierbij aan.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert het voorstel aan de Tweede Kamer te zenden, maar heeft opmerkingen over de motivering van het voorstel. Zij acht een dragende motivering aangewezen van het op grond van het Beleidskader gemeentelijke herindeling vereiste criterium «duurzaamheid» van de nieuw te vormen gemeente.

De Afdeling heeft het proces rond de voorgestelde gemeentelijke herindeling getoetst aan het Beleidskader gemeentelijke herindeling, alsmede aan de aanvulling op dit beleidskader. De Afdeling onderschrijft het nut van de voorgestelde herindeling. Wel heeft zij een vraag over het in het beleidskader genoemde criterium «duurzaamheid».

De toelichting stelt dat de voorgestelde samenvoeging voldoet aan dit criterium. Met de samenvoeging van Noordwijk en Noordwijkerhout ontstaat een gemeente van ongeveer 42.000 inwoners. De toelichting stelt dat deze gemeente voor lange tijd toegerust zal zijn op haar lokale en regionale opgaven en wettelijke taken. Er is geen sprake van restproblematiek in de regio en het ligt niet in de lijn der verwachting dat de nieuwe gemeente op korte of middellange termijn opnieuw bij een herindeling betrokken zal zijn. Tevens onderschrijven gedeputeerde staten (GS) volgens de toelichting het oordeel van de raden van Noordwijk en Noordwijkerhout dat de nieuwe gemeente Noordwijk duurzaam in staat zal zijn haar taken uit te voeren.2

De Afdeling wijst erop dat zowel uit het rapport «Bestuurlijke toekomst Duin- en Bollenstreek» uit 2012 als uit de zienswijze van GS over samenvoeging van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout uit 2017 blijkt dat GS spreken over een duurzamer oplossing van één gemeente Duin- en Bollenstreek, maar dat in beide gevallen wordt gesteld dat GS deze niet binnen afzienbare tijd ziet ontstaan.3 De toelichting gaat hier niet op in. Het is onduidelijk hoe de verwijzing naar een duurzamere oplossing zich verhoudt tot de passage in de toelichting die stelt dat sprake is van een duurzame oplossing op de korte of middellange termijn.

Tegen deze achtergrond adviseert de Afdeling in de toelichting de duurzaamheid van de voorgestelde herindeling op middellange termijn nader toe te lichten.

Aan het advies is gevolg gegeven met een aanvullende passage in § 3.5 van de memorie van toelichting.

De Afdeling advisering van de Raad van State geeft U in overweging het voorstel van wet te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, nadat aan het vorenstaande aandacht zal zijn geschonken.

De vicepresident van de Raad van State,

J.P.H. Donner

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren