Kamerstuk 34805-7

Amendement van het lid Krol over het in stand houden van de gemeente Haren

Dossier: Samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer

Gepubliceerd: 13 april 2018
Indiener(s): Henk Krol (50PLUS)
Onderwerpen: bestuur gemeenten organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34805-7.html
ID: 34805-7
Wijzigingen: 34805-8

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID KROL

Ontvangen 13 april 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Het opschrift komt te luiden: Herindeling van de gemeenten Groningen en Ten Boer.

II

In de beweegreden wordt «de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer samen te voegen tot de nieuwe gemeente Groningen;» vervangen door «de gemeente Ten Boer op te heffen en door grenswijzigingen toe te voegen aan de gemeente Groningen;».

III

In het opschrift van paragraaf 1 vervalt «, instelling».

IV

In artikel 1 wordt «worden de gemeenten Groningen, Haren en» vervangen door «wordt de gemeente».

V

In artikel 2 wordt «de nieuwe gemeente Groningen ingesteld, bestaande uit het grondgebied van de op te heffen gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer,» vervangen door «de op te heffen gemeente Ten Boer toegevoegd aan de gemeente Groningen,».

VI

Artikel 3 vervalt.

VII

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «gemeenten Groningen, Haren en» vervangen door «op te heffen gemeente», en vervalt «nieuwe».

2. Na onderdeel b wordt ingevoegd:

  • ba. artikel 44, eerste lid, in verband met de overgang van rechten en verplichtingen;

3. Onder vervanging van de punt aan het slot wordt toegevoegd:

  • d. artikel 48, tweede lid, in verband met de verschuldigde uitkeringen aan of door het rijk, provincie of andere gemeenten;

  • e. artikel 59, eerste lid, in verband met de overgang van ambtenaren;

  • f. artikel 70, eerste lid, in verband met de overgang van archiefbescheiden;

  • g. artikel 71a, in verband met de overgang van het persoonsregister.

VIII

Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4a

  • 1. Indien dit voorstel van wet uiterlijk op donderdag 20 september 2018 tot wet is verheven en in werking is getreden, worden in afwijking van artikel 56d van de Wet algemene regels gemeentelijke herindeling voor de gemeente Haren eveneens gemeenteraadsverkiezingen als bedoeld in dat artikel gehouden, waarvoor de kandidaatstelling plaatsvindt op maandag 8 oktober 2018.

  • 2. Op de gemeenteraadsverkiezingen, bedoeld in het eerste lid, is artikel 56d, eerste lid, tweede zin, tweede en derde lid, van overeenkomstige toepassing.

IX

In artikel 5 vervalt: en «Haren,».

X

De bij het wetsvoorstel behorende kaart wordt zodanig aangepast dat er geen nieuwe gemeente Groningen wordt opgericht, het grondgebied van de op te heffen gemeente Ten Boer deel gaat uitmaken van de gemeente Groningen, en het grondgebied van de gemeente Haren geen deel uitmaakt van de herindeling.

Toelichting

Dit amendement beoogt de instandhouding van de gemeente Haren te bewerkstelligen.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan een groot aantal bezwaren en wordt een breed levende wens van de overgrote meerderheid van de bevolking van deze gemeente gehonoreerd. De afstand tussen bestuur en burger kan relatief beperkt blijven, terwijl het draagvlak groot is.

Tegelijkertijd wordt recht gedaan aan de eis van een bestuurskrachtige landelijke gemeente binnen de Regio Groningen-Assen die, in samenwerking met de gemeente Tynaarlo, zorgt blijft dragen voor behoud en versterking van de kwaliteiten van het waardevolle cultuurlandschap dat deel uitmaakt van de «groene long» tussen de stedelijke gemeenten Groningen en Assen. Voor de toekomst wordt de mogelijkheid tot vorming van een grote plattelandsgemeente tussen de gemeenten Groningen en Assen opengehouden.

Voor het welslagen van de samenvoeging van de gemeente Ten Boer bij de gemeente Groningen is deelname van de gemeente Haren aan deze fusie niet noodzakelijk. Een lichte samenvoeging, zoals de gemeenten Groningen en Ten Boer hadden afgesproken en de provincie Groningen had geadviseerd wordt mogelijk gemaakt. Dit levert een besparing van rijksgelden van minstens € 900.000 en voorkomt veel hinder voor bestuurders en ambtenaren van de gemeente Groningen.

Het grondgebied van de gemeente Groningen wordt met de toevoeging van dat van de gemeente Ten Boer met ruim 50% uitgebreid. Derhalve voldoende ruimte voor de noodzakelijke uitbreidingen.

Krol