Kamerstuk 34785-45

Amendement van het lid Nijboer over een compensatieregeling voor (ex-)ondernemers die op grond van het Besluit bijzondere bijstand een bijstandsuitkering ontvingen die eerst in de vorm van een renteloze geldlening is verstrekt en die naderhand is omgezet in een bedrag om niet

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2018)

Gepubliceerd: 22 november 2017
Indiener(s): Henk Nijboer (PvdA)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34785-45.html
ID: 34785-45

32,7 %
67,3 %

PvdD

GL

PvdA

SP

SGP

FVD

CU

DENK

VVD

PVV

50PLUS

CDA

D66


Nr. 45 AMENDEMENT VAN HET LID NIJBOER

Ontvangen 22 november 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIA

1. Op verzoek van de belanghebbende herziet de Belastingdienst/Toeslagen een toegekende tegemoetkoming over de berekeningsjaren 2014, 2015 of 2016 voor zover een uitkering aan algemene bijstand als bedoeld in artikel 19 van de Participatiewet die eerst in de vorm van een renteloze geldlening is verstrekt en daarna is omgezet in een bedrag om niet, bestanddeel van het toetsingsinkomen is. Ingeval de eerste volzin van toepassing is, wordt de tegemoetkoming toegekend op basis van het toetsingsinkomen verminderd met het bestanddeel, bedoeld in die volzin.

2. Een verzoek als bedoeld in het eerste lid kan worden gedaan tot 1 januari 2020.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe te voorzien in een compensatieregeling voor (ex-)ondernemers die op grond van het Besluit bijzondere bijstand een bijstandsuitkering ontvingen die eerst in de vorm van een renteloze geldlening is verstrekt en die naderhand is omgezet in een bedrag om niet. Omdat een dergelijke omzetting tot 1 januari 2017 voor deze (ex-)ondernemers kwalificeerde als inkomen op grond van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft dit over de berekeningsjaren tot en met 2016 doorwerking naar hun voor het recht op een toeslag in aanmerking te nemen toetsingsinkomen op grond van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.

Op grond van het eerste lid van de in dit amendement opgenomen overgangsbepaling kan een verzoek bij de Belastingdienst/Toeslagen worden ingediend om het deel van het toetsingsinkomen dat betrekking heeft op de omzetting van de lening in een bedrag om niet buiten beschouwing te laten en het eerder toegekende recht op toeslag naar aanleiding daarvan te herzien. Een dergelijk verzoek kan alleen worden gedaan voor zover het betreft rechten op toeslagen over de berekeningsjaren 2014, 2015 en 2016. Op grond van het tweede lid van genoemde overgangsbepaling kan het verzoek worden ingediend tot 1 januari 2020.

De kosten van dit amendement bedragen € 17 miljoen, waarvan € 15 miljoen betrekking heeft op de toeslaguitgaven en € 2 miljoen op de uitvoeringskosten. Dekking wordt gevonden in het niet laten doorgaan van de Wet inhoudingsplicht houdstercoöperatie en uitbreiding inhoudingsvrijstelling.

Nijboer