Kamerstuk 34785-41

Amendement van het lid Dijkgraaf over brede weersverzekeringen

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2018)

Gepubliceerd: 22 november 2017
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34785-41.html
ID: 34785-41
Wijzigingen: 34785-69

Nr. 41 AMENDEMENT VAN HET LID DIJKGRAAF

Ontvangen 22 november 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel VI wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL VIA

In de Wet op belastingen van rechtsverkeer wordt aan artikel 24, eerste lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. brede weersverzekeringen.

II

Na artikel IX wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IXA

In de Wet belastingen op milieugrondslag wordt artikel 59 als volgt gewijzigd:

1. Het in het eerste lid, onderdeel a, eerste aandachtsstreepje, opgenomen tarief wordt verhoogd met € 0,00016.

2. Het in het eerste lid, onderdeel a, tweede aandachtsstreepje, opgenomen tarief wordt verhoogd met € 0,00185.

3. Het in het derde lid opgenomen tarief wordt verhoogd met € 0,00016.

III

Aan artikel XV wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste lid treden de artikelen VIA en IXA in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. In dat besluit wordt zo nodig toepassing gegeven aan artikel 12 van de Wet raadgevend referendum.

Toelichting

Dit amendement zorgt ervoor dat in de Wet op belastingen van rechtsverkeer een vrijstelling van assurantiebelasting wordt opgenomen voor brede weersverzekeringen.

Onder een brede weersverzekering wordt verstaan een verzekering als bedoeld in titel 4.1 van de Regeling Europese EZ-subsidies. Het betreft een verzekering voor agrarische ondernemers tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden (zoals ijzel, storm en brand door blikseminslag).

De deelname aan brede weersverzekeringen is veel minder hoog dan verwacht en gewenst. De recente evaluatie laat zien dat de hoge premie, het hoge eigen risico en beperkte dekking de belangrijkste redenen zijn om geen brede weersverzekering af te sluiten. Dit ondanks de subsidiëring via de Regeling brede weersverzekering. Het evaluatierapport geeft daarom in een van de aanbevelingen aan dat eventueel de hoogte van de assurantiebelasting aangepast kan worden.

De indiener wil erop wijzen dat in een land als Frankrijk naast hoge subsidies de brede weersverzekeringen ook vrijgesteld zijn van de assurantiebelasting. De indiener verwacht daarom geen strijdigheid met de staatssteunregels. Indien nader onderzoek nodig zou zijn, voorziet het amendement in inwerkingtreding bij koninklijk besluit.

De budgettaire derving van het vrijstellen van assurantiebelasting voor brede weersverzekeringen bedraagt € 4 miljoen euro per jaar.

De derving wordt gedekt door een verhoging van het tarief in de energiebelasting voor aardgas in de eerste en tweede schijf met respectievelijk € 0,00016 en € 0,00185.

De glastuinbouw is uitgezonderd van de tariefsverhoging.

Dijkgraaf