Kamerstuk 34781-9

Amendement van het lid Moorlag over het vervallen van de gasaansluitplicht voor alle gebouwen

Dossier: Voorstel van wet van het lid Van Tongeren tot wijziging van de Gaswet in verband met het schrappen van de plicht tot nieuwe gasaansluitingen voor woningen


83,3 %
16,7 %

CU

CDA

D66

DENK

GL

VVD

PvdD

PVV

50PLUS

FVD

SP

SGP

PvdA


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID MOORLAG

Ontvangen 25 januari 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I vervalt in het voorgestelde zevende lid «van een gebouw of gedeelte daarvan met woonfunctie».

II

In artikel II vervalt «voor een gebouw of gedeelte daarvan met woonfunctie».

Toelichting

In dit amendement wordt geregeld dat de gasaansluitplicht voor alle nieuwe gebouwen wordt geschrapt, inclusief kantoorgebouwen en andere gebouwen. Hierdoor worden meer maatschappelijke kosten bespaard dan met het oorspronkelijke wetsvoorstel wordt beoogd, omdat in het oorspronkelijke wetsvoorstel de aansluitplicht uitsluitend vervalt voor nieuwbouwwoningen.

Net als voor nieuwbouwwoningen is het in de praktijk niet noodzakelijk voor andere gebouwen om aangesloten te zijn op het gasnetwerk, aangezien er voldoende alternatieven voorhanden zijn. Slechts voor sommige industriesectoren zou een bedrijfsvoering zonder gasaansluiting eventueel onmogelijk zijn. Als het technisch gezien eventueel onmogelijk is voor een bedrijf om geen gasaansluiting te hebben, kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om toch hiertoe te verzoeken.

Moorlag