Kamerstuk 34775-XVI-53

Amendement van de leden Dik-Faber en Veldman over het tegengaan van ondervoeding

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 14 december 2017
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU), Hayke Veldman (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XVI-53.html
ID: 34775-XVI-53

100,0 %
0,0 %

GL

PvdD

VVD

FVD

SGP

SP

PVV

DENK

PvdA

50PLUS

D66

CU

CDA


Nr. 53 AMENDEMENT VAN DE LEDEN DIK-FABER EN VELDMAN

Ontvangen 14 december 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 200 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 200 (x € 1.000).

Toelichting

Het tegengaan van ondervoeding is een belangrijke vorm van preventie: het is goed voor het welzijn van mensen en heeft ook een gunstig effect op de zorgkosten. Afgelopen jaren is mede door de inzet van de Stuurgroep Ondervoeding het screenen en behandelen van ondervoeding geïmplementeerd in ziekenhuizen en instellingen. Binnen de eerste lijn zijn echter nog grote stappen te maken, zeker met het oog op het toenemend aantal thuiswonende ouderen. Dit is onlangs ook gebleken tijdens een door de Tweede Kamer georganiseerde rondetafel. Het is belangrijk dat de Stuurgroep Ondervoeding haar activiteiten op het gebied van bewustwording, preventie, signalering en behandeling van ondervoeding kan voortzetten en kan doortrekken naar de eerste lijn. Daarom stellen indieners voor om hiervoor € 200.000 beschikbaar te stellen. Indieners zijn van mening dat betrokken partijen bij het opstellen van het preventie-akkoord moeten bezien op welke wijze de kennis en expertise van de Stuurgroep Ondervoeding geborgd kan worden.

De dekking van dit amendement wordt voor 2018 gevonden in de niet-juridisch verplichte uitgaven van artikel 1, meer specifiek de uitgaven voor gezondheidsbescherming algemeen.

Dik-Faber Veldman