Kamerstuk 34775-XVI-50

Amendement van het lid Ellemeet over budget voor het voorkomen en tegengaan van postnatale depressies

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 12 december 2017
Indiener(s): Corinne Ellemeet (GL)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XVI-50.html
ID: 34775-XVI-50

Nr. 50 AMENDEMENT VAN HET LID ELLEMEET

Ontvangen 12 december 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 300 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 800 (x € 1.000).

III

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

Met dit amendement wordt budget gereserveerd voor het voorkomen en tegengaan van postnatale depressies. De zwangerschap en de kraamtijd is niet voor alle vrouwen een makkelijke periode. 13% van de vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie, maar hiervoor is weinig aandacht en beperkte maatschappelijke acceptatie. Een postnatale depressie heeft vaak grote negatieve gevolgen voor de pas bevallen vrouw, de ontwikkeling van de baby en het welzijn van het gezin. Het is zaak dat postnatale depressies eerder gesignaleerd gaan worden door de vrouw zelf, de omgeving en betrokken zorgverleners, en dat adequate hulp wordt geboden indien nodig.

In 2017 was er binnen het Meerjarenprogramma (MJP) Depressiepreventie speciale aandacht voor depressies bij jonge vrouwen, en postnatale depressie in het bijzonder. In 2018 zijn jonge vrouwen geen prioritaire doelgroep binnen dit MJP. De problematiek is echter niet minder urgent.

Met dit amendement wordt een vervolg gegeven aan het tegengaan van postnatale depressies middels een Aanpak postnatale depressie. Dit houdt in: de inzet van een landelijke publiekscampagne (150.000 euro), de invoering van uitgebreid gesprek tussen verloskundige en net bevallen vrouw aan de hand van de Edinburgh Postnatal Depression Scale (650.000 euro) en het vergroten van de aandacht voor postnatale depressie in opleidingen van verloskundigen en jeugdartsen.

Dekking à 300.000 euro hiervoor wordt gezocht binnen de niet juridische verplichte ruimte op artikel 1 Volksgezondheid voor bestemming Depressiepreventie, en dekking à 500.000 euro binnen de niet juridische verplichte ruimte van Artikel 2 Curatieve zorg, bestemming overige bestuurlijk gebonden subsidies en opdrachten.

Ellemeet