Gepubliceerd: 9 november 2017
Indiener(s): Bruno Bruins (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XVI-17.html
ID: 34775-XVI-17

Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 november 2017

Op 12 september en 27 september jongstleden bent u per brief geïnformeerd over het eerdere faillissement van de stichtingen CASA Nederland en CASA Medical en de situatie bij Stichting CASA Klinieken.1 Tot mijn spijt moet ik u bij deze melden dat de rechtbank op 8 november nu ook het faillissement van CASA Klinieken heeft uitgesproken.

Ik heb vandaag contact gehad met de curator van de failliete stichting. Hij heeft mij laten weten oog te hebben voor het maatschappelijk belang van de continuïteit van de abortushulpverlening, en de hulpverlening ook in de faillissementsfase voort te zetten. Daarnaast heeft hij aangegeven dat er zicht is op een snelle doorstart, zodat de continuïteit van de hulpverlening ook op langere termijn verzekerd is. Het Ministerie van VWS en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) zullen alle medewerking verlenen om dit proces vlot en soepel te laten verlopen.

In de eerdere brieven werd al gemeld dat de IGJ gezien de situatie intensief toezicht houdt op de patiëntveiligheid en kwaliteit van de abortushulpverlening. Sinds 12 oktober staat CASA Klinieken officieel onder verscherpt toezicht. Dit blijft ook na het faillissement het geval.

Wanneer daar aanleiding voor is zal ik u nader informeren.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins