Kamerstuk 34775-XVI-151

Stand van zaken abortusklinieken n.a.v. faillissement CASA

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 23 augustus 2018
Indiener(s): Bruno Bruins (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XVI-151.html
ID: 34775-XVI-151

Nr. 151 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 augustus 2018

In het algemeen overleg Zorgfraude van 16 november 2017 (Kamerstuk 28 828, nr. 104) en in de stand van zaken brief medische ethiek van 7 december 2017 (Kamerstuk 34 775 XVI, nr. 46) hebben de Minister van VWS en ik uw Kamer een aantal toezeggingen gedaan, waarover ik u met deze brief wil informeren.

Aanpassing subsidieregeling abortusklinieken

Zoals aangegeven in de stand van zaken brief medische ethiek van 7 december 2017 (Kamerstuk 34 775 XVI, nr. 46) streef ik ernaar om een aangepaste subsidieregeling voor abortusklinieken per 1 januari 2019 in werking te laten treden. Daartoe zal de subsidieregeling een technische wijziging ondergaan met een indexering van tarieven en waar mogelijk een aanscherping van definities. Eind 2020 loopt de subsidieregeling af en daarom zal, mede op basis van een extern kostenonderzoek, de subsidieregeling volgend jaar herzien worden. Dit kostenonderzoek is in mei 2018 gestart.

Onderzoeken CASA

Tijdens het AO Zorgfraude van 16 november 2017 (Kamerstuk 28 828, nr. 104) heb ik toegezegd onderzoeken naar CASA met uw Kamer te delen zodra die beschikbaar zijn. Het gaat om de volgende onderzoeken.

  • Het onderzoek van het Ministerie van VWS zelf, naar onregelmatigheden in de subsidie aan CASA over 2015, is, zoals tijdens het AO aangegeven, afgerond en het geld is teruggevorderd. Hierover bent u geïnformeerd op 12 september 2017 (Kamerstuk 34 550 XVI, nr. 148). Dit was aanleiding voor het ministerie om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie (OM).

  • De Nederlandse Zorgautoriteit heeft haar onderzoek naar onregelmatigheden in declaraties die onder de Zorgverzekeringswet vallen overgedragen aan het OM. Het OM heeft de administratie van CASA in beslag genomen. Lopende het strafrechtelijk onderzoek kan het OM hierover geen nadere mededelingen doen. Het OM kan tot dusverre niet aangeven wanneer het strafrechtelijk onderzoek naar verwachting is afgerond.

  • Het onderzoek van Zorginstituut Nederland naar mogelijke onregelmatigheden binnen de verleende subsidie aan CASA in de periode tot en met 2014 is lopende. De uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek zijn relevant voor het onderzoek van het Zorginstituut.

Ik kan u thans over de uitkomsten van deze laatste twee onderzoeken nog niet informeren. Over het eerstgenoemde onderzoek is uw Kamer geïnformeerd op 12 september 2017 (Kamerstuk 34 550 XVI, nr. 148).

Vergunningen Stichting City Abortus Klinieken

Na het faillissement van de CASA abortusklinieken was er op enig moment sprake van dat de Stichting City Abortus Klinieken de abortuszorg op een aantal locaties zou overnemen. De stichting had een vergunning aangevraagd voor vier klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Den Haag op locaties van de voormalige CASA klinieken. Op 28 november 2017 heb ik u geïnformeerd dat deze doorstart op het laatste moment niet tot stand is gekomen (Kamerstuk 34 775 XVI, nr. 30). De stichting had al wel het traject voor de vergunningsaanvragen met goed gevolg doorlopen. De verleende vergunningen zijn nooit gebruikt door de Stichting City Abortus Klinieken en ik heb de vergunningen inmiddels weer ingetrokken.

Aantal abortusklinieken

Na het wegvallen van de CASA klinieken is door de andere abortusklinieken tijdelijk extra capaciteit ingezet zodat vrouwen met een hulpvraag bij hen terecht konden. De continuïteit van de abortushulpverlening bleef hiermee verzekerd. Inmiddels zijn er drie nieuwe abortusklinieken gestart. In december 2017 is een kliniek gestart in Roermond, in januari 2018 in Rotterdam en in februari 2018 in Amsterdam. Dat betekent dat vrouwen nu in de volgende plaatsen terecht kunnen bij een abortuskliniek: Almere, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heemstede, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Daarnaast lopen er momenteel vijf aanvraagprocedures voor vergunningen voor klinieken in Den Bosch, Den Haag en Amsterdam.

Hiermee acht ik de abortushulpverlening voldoende beschikbaar en verspreid over het land aanwezig.

Met de bestuurders van de abortusklinieken zal ik verder het overleg voeren om hun opvattingen te horen over de afgelopen periode, tegen welke knelpunten zij aan zijn gelopen en wat we daaruit kunnen leren voor de toekomst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins