Gepubliceerd: 12 december 2017
Indiener(s): Rob Jetten (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XIII-48.html
ID: 34775-XIII-48

Nr. 48 AMENDEMENT VAN HET LID JETTEN

Ontvangen 12 december 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Goed functionerende economie en markten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 250 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

III

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 750 (x € 1.000).

Toelichting

De European Green Capital Award is een initiatief van de Europese Commissie. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan een Europese stad die vooroploopt in duurzaamheid en zo fungeert als inspiratiebron voor andere steden. De winnaar mag zich een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa noemen. Nijmegen is in 2018 Green Capital wat een unieke kans is voor Nederland.

Nijmegen is de eerste Nederlandse stad die deze eretitel een jaar mag dragen. Andere steden waren onder meer Kopenhagen, Essen, Ljubljana en Bristol. De opdracht die Nijmegen voor zichzelf ziet in 2018 om, op het brede terrein van duurzaamheid, een jaar lang een voorbeeld te zijn voor andere Europese steden. Dat biedt vele kansen voor de stad Nijmegen, voor de regio én voor Nederland. Kansen om duurzame kennis en innovatiekracht te tonen en te delen, maar ook kansen om Nijmegen, Gelderland en Nederland internationaal te profileren als koploper in Europa. De ambitie van de indiener is om deze unieke kans te benutten om duurzaamheid en innovatiekracht in de stad, de regio en het land verder te verankeren en te ontwikkelen.

Er zijn financiële middelen nodig om gedurende het jaar elke maand congressen, seminars voor beleidsmakers en uitvoerders, maar ook kleinschalige evenementen voor inwoners en de regio te organiseren, en om internationale, toonaangevende events naar Nederland te halen. Andere EU-steden die eerder Green Capital waren konden daarom rekenen op miljoenen bijdragen van hun rijksoverheid. De indiener stelt voor dit voorbeeld te volgen door eenmalig € 750.000 ter beschikking te stellen aan de organisatie van Nijmegen Green Capital 2018. Dit past naadloos in het streven van dit kabinet om in Europa koploper te zijn als het gaat om het halen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Hiermee laat het kabinet immers zien die nieuwe Nederlandse klimaatagenda ook daadwerkelijk te willen promoten.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de niet-juridisch verplichte ruimte op artikelen 1 Goed functionerende economie en markten (€ 250.000) en 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen (€ 500.000).

Jetten