Kamerstuk 34775-X-99

Reactie op het verzoek van het lid Emiel van Dijk, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 19 april 2018, over het bericht ‘Zagen in explosief’

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 25 april 2018
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-99.html
ID: 34775-X-99

Nr. 99 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 april 2018

Naar aanleiding van het verzoek van het lid Emiel van Dijk (PVV) gedaan tijdens het ordedebat op 19 april jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 76, Regeling van Werkzaamheden), ga ik in deze brief in op het bericht van de Telegraaf over een ongeval met een dienstpistool bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB).

Ik wil onderstrepen dat veiligheid bij Defensie altijd voorop staat. Het ongelukkige voorval in maart 2017 waarbij een militair van de Marechaussee zichzelf heeft getroffen, heeft zich voorgedaan bij het in de holster plaatsen van het dienstpistool. Het schot ging af omdat de knop van het aantrekkoord van de jas in de trekkerbeugel kwam. Gelukkig maakt de betrokken militair het inmiddels weer goed.

Het dragen van dit type jas tijdens het schieten, is na dit voorval verboden. Het uitgevaardigde verbod geldt zowel voor eigen aangeschafte (vergelijkbare) jassen als voor de door Defensie verstrekte jassen. Van het voorval is bij de Inspectie SZW melding gemaakt door de Koninklijke Marechaussee.

De Inspectie SZW heeft het Ministerie van Defensie geadviseerd om de persoonlijke uitrusting, voor wat betreft de verstrekte jassen, nader te onderzoeken. Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) is een onderzoek gestart naar de toedracht van het incident. Het betreffende type jas wordt vooralsnog niet meer door het KPU-bedrijf verstrekt.

Op 20 april jl. zijn er door de PVV fractie schriftelijke vragen gesteld over dit ongeval. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Minister van Justitie en Veiligheid en ik zullen de antwoorden op deze vragen op een later moment aan uw Kamer doen toekomen.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser