Kamerstuk 34775-X-26

Gestrande Apache-gevechtshelikopter van Defensie tijdens een avondvliegtraining in de omgeving van Culemborg

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 17 november 2017
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-26.html
ID: 34775-X-26

Nr. 26 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2017

Op 13 november jl. is omstreeks 19.30 uur een Apache-gevechtshelikopter van Defensie tijdens een avondvliegtraining in de omgeving van Culemborg tegen bliksemdraden van hoogspanningskabels gevlogen. Als gevolg hiervan zaten zo’n 24.000 huishoudens en bedrijven enkele uren zonder stroom. In de loop van de nacht is de stroomvoorziening in het gebied weer hersteld.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. Dit onderzoek wordt samen met Defensie uitgevoerd. Defensie verricht derhalve geen eigen onderzoek. De leiding van het gezamenlijke onderzoek ligt bij de OvV; medewerkers van Defensie zullen aan het onderzoeksteam worden toegevoegd. Het onderzoekswerk vereist een hoge mate van zorgvuldigheid. De onderzoeksresultaten zullen daarom naar verwachting pas na verloop van tijd beschikbaar komen.

Defensie betreurt de gebeurtenissen ten zeerste. Zonder vooruit te lopen op de uitkomst van het onderzoek, kunnen particulieren en bedrijven die schade hebben geleden ten gevolge van de stroomuitval deze schade melden bij Defensie. Naar gelang de aard en omvang van de schademeldingen zal worden bezien hoe deze kunnen worden afgehandeld.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser