Kamerstuk 34775-X-134

Reactie op het bericht dat de Correspondent op 8 juli 2018 heeft gepubliceerd over de sport- en fitnessapp Polar en de smartwatch van Polar

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 8 juli 2018
Indiener(s): Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-134.html
ID: 34775-X-134

Nr. 134 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2018

Met deze brief reageer ik op het bericht dat de Correspondent op 8 juli jl. heeft gepubliceerd over de sport- en fitnessapp Polar en de smartwatch van Polar. Via deze app is persoonlijke informatie van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland achterhaald.

De Correspondent heeft Defensie voorafgaand aan de publicatie op de hoogte gesteld van de kwetsbaarheid. Hierdoor heeft Defensie aanvullende maatregelen kunnen treffen. Het personeel is opnieuw geattendeerd op de specifieke kwetsbaarheden van het gebruik van dergelijke apps, zowel in de eigen leefomgeving als in of nabij de werkomgeving. Het gebruik van bepaalde sport- en fitnessapps op Defensie telefoons wordt vooralsnog onmogelijk gemaakt. Verder wordt dringend geadviseerd om locatiegegevens op Defensie telefoons standaard uit te zetten en alleen tijdelijk aan te zetten als dit noodzakelijk is.

Nieuwe technieken en gadgets vragen continu om een risicobeoordeling. Defensie besteedt voortdurend aandacht aan het verhogen van het beveiligingsbewustzijn, ook als het gaat om het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Defensiemedewerkers worden regelmatig gewezen op de risico’s van het delen van persoonsgegevens waarbij een relatie met Defensie kan worden gelegd.

Het gebruik van sociale media en smart devices is wijd verspreid en diep geworteld. Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. Voorkomen moet worden dat dit risico’s oplevert voor militairen, hun omgeving en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om er voor te zorgen dat deze risico’s worden beperkt.

Het creëren en vasthouden van bewustzijn is een proces dat continu de aandacht vraagt. Defensie is om die reden recent gestart met een bewustwordingscampagne om medewerkers stelselmatig te attenderen op de mogelijke risico’s van het gebruik van sociale media. Immers, de individuele medewerker is en blijft mede verantwoordelijk voor de collectieve veiligheid.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten