Kamerstuk 34775-X-104

Stand van zaken Marine Kazerne Erfprins

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 9 mei 2018
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-104.html
ID: 34775-X-104

Nr. 104 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 mei 2018

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Defensie van 5 april jl., om te worden geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de staat van de Marine Kazerne Erfprins (MKERF) in Den Helder, doe ik u hierbij een update van de situatie toekomen.

De medezeggenschapscommissies van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) en de School voor Maritieme Vorming (SMVBO) hebben op 21 maart jl. middels een brief aan de top van Defensie hun zorgen geuit over de legering op MKERF. Uw Kamer heeft namens de medezeggenschapscommissies van VBM-voorzitter de heer Jean Debie eenzelfde brief ontvangen. Ik ga hieronder in op de renovatieplannen op MKERF, de mogelijkheden voor interim legering en de informatievoorziening richting het marine personeel.

Renovatie

De medezeggenschap schrijft over de noodzaak van zowel renovatie als uitbreiding van de capaciteit van de legeringsfaciliteiten op MKERF. Defensie erkent al langere tijd de urgentie van renovatie van gebouw Nassau op MKERF, gezien de slechte staat van het gebouw. Eind 2016 is de opdracht gegeven voor deze renovatie, waarvan de uitvoering bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is belegd. Medio februari 2018 heeft Defensie de uitwerking van het renovatieproject door het RVB goedgekeurd. Op dit moment is het RVB bezig met het definitieve ontwerp, waarna aanbesteding zal volgen. Naar verwachting zal de renovatie in de tweede helft van 2019 van start gaan en een doorlooptijd van anderhalf jaar hebben. Ik constateer hiermee dat de voor CZSK broodnodige zichtbare stappen in de realisatie nu worden gezet.

Uitgangspunt hierbij is dat de legering in gebouw Nassau op Erfprins primair is bedoeld voor leerlingen (incl. leerlingen van de VEVA-opleiding). Het overige personeel kan er gebruik van maken als er nog bedden beschikbaar zijn. Bij te verwachten pieken in de opleiding, wijkt het overige personeel uit naar de Nieuwe Haven, die op zo’n vijf kilometer afstand ligt. De gevalideerde behoefte ligt daarom niet op 600, maar op 460 bedden. Gegeven dit uitgangspunt komen met de geplande renovatie voldoende (460) bedden beschikbaar voor leerlingen. Hiermee is verdere uitbreiding van de legeringscapaciteit op MKERF niet noodzakelijk. De verdere ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd. Mocht blijken dat er toch onvoldoende bedden zijn, dan kan alsnog tot uitbreiding worden besloten.

De brief van de medezeggenschapscommissies gaat ook in op de normering voor vastgoed. Bij nieuwbouw is de Defensienormering voor vastgoed bepalend. In geval van aanpassing van bestaande bebouwing, zoals renovatie, zijn de normen echter richtinggevend. Dit geldt tevens voor de renovatie en inrichting van gebouw Nassau. Aangezien de ruimtes daar een gegeven zijn en niet flexibel in te delen zijn, zal in bepaalde gevallen en in overleg met CZSK worden gekozen voor een ander type meubilair of een beperking van het aantal meubelstukken.

Interim legering

Parallel aan de genoemde renovatie loopt het defensiebrede project Maatregelen Brandveiligheid Legering, waarbij de legeringsgebouwen van Defensie worden aangepast aan de laatste brandveiligheidseisen. Daarom is vanaf 1 januari 2019 interim legering benodigd om de uitvoering van beide projecten te kunnen overbruggen. De afgelopen periode zijn de mogelijkheden van interim legering in de regio «Kop van Noord-Holland» in kaart gebracht. Realiseerbare opties lijken momenteel het aanpassen van de voormalige Lkol Maaskamp kazerne in Den Helder (die formeel al is overgedragen aan het RVB), tijdelijke bouw op MKERF, en een hotelboot in de haven. Ook is een combinatie van deze maatregelen mogelijk. Op dit moment wordt de precieze behoefte aan interim legering verder uitgewerkt. Ik verwacht dat aan de hand van deze uitwerking zeer binnenkort een passende oplossing kan worden gevonden. Indien er voor legering in bestaande gebouwen wordt gekozen, dan zullen die waar nodig worden opgeknapt en aangepast aan de geldende veiligheidseisen.

Informatievoorziening

De medezeggenschapscommissies hebben laten weten dat er behoefte is aan een betere informatievoorziening voor het personeel aangaande de renovatie van de gebouwen. Ik begrijp deze behoefte goed en hecht eraan te benadrukken dat (de staf van) CZSK, als gesprekspartner van de medezeggenschap, bij elke stap van het renovatieproces wordt betrokken en hierover wordt geïnformeerd. Daarnaast wordt eraan gewerkt om op decentraal niveau beter in de informatiebehoefte te voorzien, waarbij een medewerker van het RVB als lokaal aanspreekpunt voor het personeel fungeert.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser