Kamerstuk 34775-VIII-59

Antwoord op de vraag van het lid Bruins, gesteld tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, inzake de intensiveringen van dit kabinet per onderwijssector

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 29 november 2017
Indiener(s): Arie Slob (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (CU), Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VIII-59.html
ID: 34775-VIII-59

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 november 2017

Hierbij zend ik u het antwoord op de vraag van het lid Bruins (CU) van uw Kamer inzake de intensiveringen van dit kabinet per onderwijssector. De vragen zijn gesteld tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (8 en 9 november 2017 (Handelingen II 2017/18, nr. 19, items 4 en 7 en nr. 20, items 4, 6, 8 en 16). De Minister van Financiën heeft toegezegd om de vraag schriftelijk te beantwoorden; dat wordt met deze brief gedaan.

  • Dit kabinet investeert per saldo € 1,7 miljard in 2021 op de begroting van OCW.

  • Een deel van de maatregelen van het Regeerakkoord zijn reeds budgettair verwerkt in de begroting van OCW met een nota van wijziging. De resterende intensiveringen staan op de aanvullende post van het Ministerie van Financiën. De beleidsvoorstellen voor deze intensiveringen worden de komende tijd uitgewerkt.

  • Er stond nog een oude taakstelling open op de begroting. Deze wordt in het regeerakkoord teruggedraaid. Structureel wordt de taakstelling gedekt met de maatregel «doelmatiger onderwijs». Deze maatregel is naar rato van de begrotingsomvang over alle onderwijssectoren en onderzoek verdeeld. Dit is op dit moment een technische verwerking van deze maatregel volgens de gebruikelijke manier binnen het Ministerie van OCW, en te vinden in de tweede nota van wijziging.1

  • Wij willen benadrukken dat wij bezig zijn met de invulling van de besparingen over en binnen de sectoren en dat daarbij het streven is om het primaire proces zoveel mogelijk te ontzien in overleg met de sectoren.

  • Ook voor de intensiveringen geldt dat ze nog niet allemaal zijn toebedeeld aan een sector.

  • Het is daarom niet mogelijk om op dit moment per sector aan te geven hoeveel er wordt geïntensiveerd. De komende maanden zullen we de maatregelen gaan invullen. In het voorjaar informeren wij u over de stand van zaken van de intensivering per sector.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob